ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Η μεσογειακή διατροφή είναι πιο ωφέλιμη από… φάρμακα για την καρδιά



Όλοι ξέρουμε ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί ευεργετικά στην υγεία των ατόμων με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου. Αυτό που δεν γνωρίζαμε
όμως είναι ότι, σύμφωνα με αποτελέσματα της μελέτης Moli-sani που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (27-31/8) στη Ρώμη, η μεσογειακή διατροφή.
«Η μεσογειακή διατροφή αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μια από τις υγιεινότερες δίαιτες. Μάλιστα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο παραδοσιακός μεσογειακός τρόπος ζωής σχετίζεται με μικρότρτο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων, και κυρίως θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αλλά μέχρι σήμερα είχαμε εστιάσει στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε κατά κύριο λόγο υγιή άτομα. Και δεν γνωρίζαμε τι συμβαίνει με τα άτομα που ήδη πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο και πόσο κατάλληλη είναι γι' αυτούς η μεσογειακή διατροφή» εξήγησε ο καθηγητής Τζιοβάννι ντε Γκαετάνο, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης I.R.C.C.S. στο Ποζιλι της Ιταλίας.

Πιο προστατευτική από τις στατίνες!
Από την επιδημιολογική μελέτη Moli-sani που διεξήχθη προέκυψε καταφατική απάντηση. Σε δείγμα 25.000 ενηλίκων από την περιοχή Μολιζε, εντοπίστηκαν 1.197 άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου κατά την εγγραφή τους στην έρευνα.
Η διατροφική κατανάλωση καταγράφηκε βάσει του ερωτηματολογίου EPIC (European Prospective Investigation into Cancer) και η προσήλωση στην μεσογειακή διατροφή αξιολογήθηκε σε μια κλίμακα από το 0 έως το 9. Η θνησιμότητα από κάθε αίτιο καταγράφηκε βάσει στοιχείων που διέθεσε το τμήμα στατιστικής της ιταλικής πόλης.
Κατά τη διάρκεια των 7,3 ετών της μελέτης, καταγράφηκαν 208 θάνατοι. Μια αύξηση δύο μονάδων στην κλίμακα προσήλωσης στην μεσογειακή διατροφή σχετιζόταν με 21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, μετά και τον συνυπολογισμό της ηλικίας, του φύλου, της κατανάλωσης ενέργειας, της ερωτικής δραστηριότητας, της κατανάλωσης αβγών και πατάτας, του μορφωτικού επιπέδου, της ψυχαγωγικής σωματικής δραστηριότητας, της αναλογίας μέσης-ισχίων, του καπνίσματος, της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, του διαβήτη και του καρκίνου.
Όταν η κλίμακα εφαρμογής της μεσογειακής διατροφής χωρίστηκε σε τρία επίπεδα, η ομάδα με σκορ 6-9 είχε 37% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που ήταν στην ομάδα 0-3, ενώ το αντίστοιχο σκορ μείωσης κινδύνου που είχαν οι στατίνες  ήταν μόνο 24%!
Ο καθηγητής ντε Γκαετάνο υποστήριξε ότι «τα άτομα με υψηλότερη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτο κατά 37%, συγκριτικά με όσους είχαν κακή συμμόφωση στο εν λόγω διατροφικό σχήμα». Η Μαριαλάουρα Μονατσιο, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα συμπλήρωσε ότι «η μείωση του κινδύνου θανάτου ήταν απόρροια της υψηλότερης κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, ψαριών, ξηρών καρπών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, δηλαδή ελαιολάδου».
typosthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου