ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Πόσο «υγιής» είναι η Ελλάδα: Πρώτη στο κάπνισμα… αλλά και στους γιατρούς!



Έρευνα σε όλη την Ευρώπη αποκαλύπτει ότι η Νορβηγία είναι η πιο «υγιεινή» χώρα, ενώ η Τουρκία έπιασε πάτο…

Αυτές τις μέρες του EURO διαγωνίζονται όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες για το τρόπαιο. Όμως τι θα συνέβαινε εάν διαγωνίζονταν οι χώρες και για το ποια έχει την καλύτερη «υγεία»; Μια σειρά από παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, το προσδόκιμο ζωής και η κατανάλωση αλκοόλ χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό των πιο υγιών χωρών της ηπείρου.
Πριν δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι πρωταθλήτριες και ποιες οι ουραγοί στην υγεία, να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση της τελικής κατάταξης με δυο πρωτιές: μία πολύ… κακή και μία τελείως απροσδόκητη! Οι Έλληνες είναι οι πρώτοι στο ημερήσιο κάπνισμα, δηλαδή έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων επί του γενικού πληθυσμού που δηλώνουν ότι καπνίσουν κάθε μέρα. Είστε έτοιμοι; Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καπνίζει το 42,8% των Ελλήνων. Επίσης, καταγράψαμε μία ακόμη πρωτιά -με χαώδη διαφορά από το δεύτερο- στον αριθμό γιατρών ανά 100.000 κατοίκους: περίπου 623! Μάλιστα, έχουμε περισσότερους γιατρούς από ότι νοσοκομειακά κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους (476). Στις υπόλοιπες κατηγορίες, έχουμε 80,3 χρόνια μέσο όρο ζωής, 19,4% ποσοστό παχυσαρκίας και 61,3% υπέρβαρων, ενώ καταταχθήκαμε στη 17η θέση από τις 41 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Πρωταθλήτρια στην υγεία η Νορβηγία
Η Νορβηγία πήρε το πρωτάθλημα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η Σκανδιναβία πήγε πολύ καλά, με τη Σουηδία να κατέχει την τρίτη θέση, η Δανία 8η και η Φινλανδία 14η. Η Ελβετία πήρε τη δεύτερη θέση. Από την άλλη, η Τουρκία έπιασε πάτο στο «διαγωνισμό υγείας», παρότι είχε τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στην Ευρώπη, με μεγάλη διαφορά μάλιστα.
Το Treated.com, μία online υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης, αξιολόγησε μια σειρά μέτρων για κάθε έθνος στην Ευρώπη και χρησιμοποίησε ένα σύστημα σημείων για να κατατάξει ποιες χώρες είναι πιο υγιείς από τις άλλες. Στις κατηγορίες περιλήφθηκαν οι δαπάνες για την υγεία ανά άτομο, οι νοσοκομειακές κλίνες ανά κάτοικο και το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση.
Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (Organisation for Economic Co-operation and Development) και του ινστιτούτου Indemundi (Institute for Health Metrics and Evaluation and data portal).
Από την έρευνα αποδείχθηκε ισχυρή σχέση μεταξύ του χαμηλού προσδόκιμου ζωής και της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ, μία σύνδεση που δεν αποτέλεσε έκπληξη στους ερευνητές. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σωματικά προβλήματα, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, καθώς και θέματα ψυχικής υγείας, κυρίως κατάθλιψη.
Η σχέση μεταξύ του προσδόκιμου ζωής και το επίπεδο της ευημερίας επίσης ερευνήθηκε και οι άνθρωποι που ζουν σε τυπικά πλουσιότερες χώρες, όπως το Μονακό, την Ανδόρα και την Ελβετία, ζουν περισσότερο. Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος κατέγραψαν χαμηλά ποσοστά στην Ανδόρα και στην Ελβετία, γεγονός που υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ της ευημερίας και του χαμηλότερου μέσο όσου δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Τελικά οι Μολδαβοί ξέρουν να πίνουν!
Η Μεγάλη Βρετανία είχε το μικρότερο ποσοστό καπνιστών ενώ το Λουξεμβούργο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των δαπανών για την υγεία, με τη χώρα δαπανά ένα κατ 'εκτίμηση 5,349 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο, ενώ η Αλβανία τερμάτισε τελευταία με δαπάνες μόνο 405 ευρώ κατά άτομο. Το Μονακό κέρδισε την πρώτη θέση για το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, με μέσο όρο 89 χρόνια, σε σύγκριση με τις χειρότερες επιδόσεις των Ουκρανών που ζουν μέχρι τα 69 κατά μέσο όρο.
Τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και υπερβολικού βάρους καταγράφηκαν στην Ανδόρα, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στον τρόπο ζωής τους, την υψηλή ευμάρεια και την πρόσβαση σε φυσικά προϊόντα - αλλά η χώρα είχε επίσης το μικρότερο αριθμό των νοσοκομειακών κλινών ανά άτομο. Οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έδειξαν ότι οι Σουηδοί έχουν τον καθαρότερο αέρα, ενώ η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχουν τον πιο μολυσμένο.
Το κάπνισμα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι το 42,4% του πληθυσμού καπνίζει καθημερινά, ενώ η Ισλανδία καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 16,1%. Η Μολδαβία έχει το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, πάνω από επτά φορές υψηλότερο από εκείνο της Τουρκίας, μιας χώρας με ένα ισλαμικό υπόβαθρο. Η Μάλτα αναδείχθηκε ως η πιο «παχύσαρκη» χώρα, με το 28,3% του πληθυσμού τους να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, ενώ η Ισλανδία ήταν η πιο «υπέρβαρη» με ποσοστό 67,1%.
typosthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου