Με το βλέμμα στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή (από το 10%, στο 15%) για τα μερίσματα, αλλά και ως μια έμπρακτη στήριξη προς τους μετόχους, στους οποίους συγκαταλέγονται γνωστά και μεγάλα
επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, η διοίκηση της ΟΠΑΠ προχώρησε σε μια απροσδόκητη κίνηση, να προχωρήσει στην πρόσθετη διανομή μερίσματος από αδιάθετα κέρδη προηγουμένων ετών, ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή.
Η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση από τους μετόχους της εταιρείας σε έκτακτη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για την 21η Ιουνίου. Η αποδοχή, όπως φυσικά αναμένεται, της πρότασης, σημαίνει πως συνολικά, οι μέτοχοι της ΟΠΑΠ θα λάβουν σχεδόν ένα ευρώ (0,97 ευρώ ανά μετοχή, προ της σχετικής παρακράτησης φόρου), από τα κέρδη της χρήσης του 2015 (0,40 ευρώ συνολικά, η πληρωμή του οποίου ξεκίνησε στις 11/5) και από αδιάθετα κέρδη προηγούμενων ετών (0,57 ευρώ).
Το συνολικό ποσό που βγαίνει από τα ταμεία του Οργανισμού για μερίσματα ανέρχεται πέριξ των 320 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει καταβάλει και 500 εκατ.ευρώ σε φόρους για το περυσινό οικονομικό έτος (και συνολικά 2 δισ. στην τριετία!). Η διανομή έκτακτου μερίσματος αντιστοιχεί σε 180 εκατ. ευρώ, από τα οποία 18 εκατ. ευρώ (10%), θα πάνε στα κρατικά ταμεία λόγω της φορολόγησης. Υπενθυμίζεται πως το μετοχικό κεφάλαιο της ΟΠΑΠ, κύριοι μέτοχοι είναι η Emma Delta Hellenic Holdings (33%), η Blackrock (5.37%), h Baupost (5,19%) και η Fidelity (5%).
Ήδη οι αναλυτές έκαναν λόγο για μια κίνηση-έκπληξη, με τη Eurobank Securities συμπεριλαμβάνει εκ νέου τη μετοχή του ΟΠΑΠ στις κορυφαίες της επιλογές από το ελληνικό Χρηματιστήριο. Η ΑΧΕΠΕΥ σε σχετικό report τονίζει πως τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2016, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις κατά 6% σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία υπερκέρασε την πίεση στο GGR (ακαθάριστα έσοδα). Εκτιμά, δε, ότι ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε τροχιά να πετύχει λειτουργική κερδοφορία ύψους 320 εκατ. ευρώ στο έτος, πάνω από τις εκτιμήσεις για EBITDA ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Securities δίνει τιμή-στόχο στα 9,60 ευρώ για τη μετοχή της ΟΠΑΠ (upside 36%, κλείσιμο 7,06 ευρώ στις 30/5), με σύσταση "αγορά".

Σε νέο κτήριο

Στην προσεχή έκτακτη γενική συνέλευση, θα συζητηθεί επίσης το θέμα της μεταφοράς της έδρας της ΟΠΑΠ.
Έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια σε μισθωμένο ακίνητο στο Περιστέρι, ο ΟΠΑΠ μέσα στο καλοκαίρι θα μεταφερθεί στις νέες, ιδιόκτητες, εγκαταστάσεις του στη Λεωφόρο Αθηνών. Πρόκειται για 8όροφο κτήριο, συνολικής επιφανείας 12.224 τ.μ. με 243 θέσεις στάθμευσης, δίπλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αποκτήθηκε από τον ΟΠΑΠ στα τέλη του 2015, έναντι τιμήματος που φέρεται να ξεπέρασε τα 13 εκατ. ευρώ.
Το κτίριο είχε αγοραστεί από την γερμανική επενδυτική εταιρία ακινήτων KanAm Grund το 2007, έναντι συνολικού τιμήματος 47 εκατ. ευρώ και παρέμενε ανεκμετάλλευτο.
Ο ΟΠΑΠ με την κίνηση αυτή εξοικονομεί σημαντικά κεφάλαια, καθώς για το κτήριο στο Περιστέρι πλήρωνε μέχρι πρότινος ένα από τα υψηλότερα τιμήματα στην Ελλάδα για γραφειακούς χώρους. Όπως είχε αποκαλύψει ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης της εταιρείας, ο ΟΠΑΠ μέχρι πρόσφατα πλήρωνε το μήνα το ποσό των 190 χιλιάδων ευρώ, δηλαδή 2.280.000 ευρώ ετησίως, ως ενοίκιο για κτίριο επί της λεωφόρου Κηφισού στο Περιστέρι, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Γ. Συγγελίδη.
Ήδη, μέρος του προσωπικού και των συστημάτων της εταιρείας έχει μετακινηθεί στο νέο κτήριο στη Λ. Αθηνών, με τη μεταφορά του συνόλου των εργαζομένων να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου.
capital.gr