Kυριολεκτικά στον «αέρα» βρίσκεται ο σχεδιασμός για την είσπραξη των εσόδων, αφού μέτρα τα οποία έχουν προαναγγελθεί από πέρσι έχουν παγώσει, με αποτέλεσμα
να υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το κακό προηγούμενο του 2015 με το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων να στριμώχνεται στο τέλος του χρόνου.
Ειδικότερα στο θέμα των φορολογικών δηλώσεων παρά τις διαδοχικές δηλώσεις περί τήρησης του νόμου και έναρξης υποβολής μέσα στον Μάρτιο δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα. Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πότε θα γίνει.
Όπως παραδέχθηκε χθες ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, το θέμα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές με αντικείμενο την καταβολή του φόρου σε πέντε μηνιαίες αντί τρεις δίμηνες δόσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Με δεδομένο ότι πρέπει να δοθεί και ένα εύλογο διάστημα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την υποβολή των δηλώσεων, η εκτίμηση του κ. Αλεξιάδη για καταβολή της πρώτης δόσης τον Μάιο είναι μάλλον αισιόδοξη.
Το δεύτερο θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι η ρύθμιση για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα ή εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα ανέργων τα οποία με την ισχύουσα νομοθεσία φορολογούνται ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 75%.
Με την ρύθμιση αυτή που αναμένεται από πέρσι: αν το εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.
Εάν το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.
Μεγάλο θέμα είναι αυτό των αποδείξεων και την σύνδεση του αφορολόγητου με δαπάνες που θα γίνονται με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονική τραπεζική Αν και αφορά τα εισοδήματα του 2016 ( άρα αυτά που θα δηλωθούν το 2017 ) θα πρέπει να ψηφιστούν το ρ ταχύτερο δυνατό οι διατάξεις και να λυθεί το θέμα με τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα από την αρχή του χρόνου.
Το όλο θέμα κινδυνεύει να καταλήξει σε άλλο ένα αλαλούμ αφού ο χρόνος διανύει τον τρίτο του μήνα και ακόμη οι φορολογούμενοι καλούνται να συλλέγουν έντυπες αποδείξεις.
Τούτο την ώρα που διαρροές από το ΥΠΟΙΚ θέλουν την κατοχύρωση του αφορολόγητου να συνδέεται με δαπάνες με πλαστικό χρήμα 0 στο 15% του εισοδήματος για εισοδήματα ως 12000 ευρώ στο 30% για εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως και 20.000 ευρώ και 40% για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Ο καταλογισμός του ΕΝΦΙΑ του 2016 είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές αφού πρώτα το υπουργείο οικονομικών πρέπει να αποδείξει ότι έχει κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος των εσόδων ύψους 2,65 δις ευρώ που έχει υπολογιστεί για το 2016.
Μαζί με άμεσα μέτρα μένει στον πάγο και το πλέγμα των ρυθμίσεων για την φοροδιαφυγή και την διαφθορά.
Το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα σχετικά με την φορολογική αντιμετώπιση των καταθέσεων εξωτερικού που θα δηλωθούν.
Παράλληλα βέβαια στον πάγο παραμένει και το ειδικό λογισμικό με το οποίο θα ελέγχονται οι κινήσεις καταθέσεων κατηγοριών υψηλού κινδύνου σε βάθος χρόνου 10ετίας.
Ο λόγος είναι ότι καθυστερούν κάποιες διατάξεις για την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ και εξ αυτού και των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ που θα αναλάβει το έργο του ελέγχου.
enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου