Την Παρασκευή το πρωί, η ρόδα του απορριμματοφόρου, στο οποίο επέβαινε, «χτύπησε» σε λακκούβα χωματόδρομου. Η ίδια βρισκόταν στον βατήρα στο πίσω μέρος του οχήματος. Τινάχτηκε, παρά τη σχεδόν μηδενική ταχύτητα του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα δυο της πόδια.
Πολλαπλά ρωγμώδη κατάγματα διέγνωσε ο γιατρός, όπως περιγράφει η ίδια στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Εξηγεί ότι -σύμφωνα με τις ιατρικές εκτιμήσεις- μετά την εγχείρηση, στην οποία θα υποβληθεί, θα χρειαστεί να παραμείνει 1,5-2 μήνες σε ακινησία, για να «δέσουν» τα κόκαλα και ένα 6μηνο σε ανάρρωση. Με βάση όσα μας είπε, στο κρεβάτι του πόνου θα αναγκαστεί να καταστρώσει ένα σχέδιο οικονομικής επιβίωσης.
Η απουσία της από την εργασία κατά το στάδιο της ανάρρωσης συνεπάγεται την απώλεια του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που δικαιούται.
Με τις αλλαγές που επέφερε το νέο μισθολόγιο, η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος σε περίοδο αναρρωτικής άδειας προβλέπεται μόνο για 6 ημέρες κατ’ έτος. Θα στερείται, δηλαδή, μηνιαίως τα 150 ευρώ του επιδόματος -ένα σημαντικό τμήμα των αποδοχών της- έως ότου να επιστρέψει στη δουλειά. Ο σύζυγός της είναι 4 χρόνια άνεργος, όπως μας επισημαίνει η ίδια.
«Είναι απαράδεκτο να περικόπτονται τα χρήματα αυτά. Δεν είναι ότι μας κόβουν τα 150 ευρώ. Μας έχουν κόψει και άλλες παροχές. Η κυρία αυτή θα χρειαστεί και χρήματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πού θα τα βρει; Και πρόκειται για εργατικό ατύχημα, όχι για ένα περιστατικό που συνέβη εκτός υπηρεσίας», τονίζει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο συνάδελφος της εργαζόμενης, Χρ. Χατζίνας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Νομού Λαρίσης.
Με το νέο μισθολόγιο, από την έναρξη του 2016 δεν προβλέπεται χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλες τις θεσμοθετημένες άδειες, πλην της κανονικής και της προαναφερθείσης σύντομης περιόδου αναρρωτικής άδειας.
Ακόμη, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η σχετική διάταξη (άρθρο 18, ν. 4354/2015) ουσιαστικά προαναγγέλλει την κατάργηση του συγκεκριμένου επιδόματος. Στην ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνεται η «ρητή δέσμευση περί της επικείμενης ευθυγράμμισης του καθεστώτος χορήγησης του εν λόγω επιδόματος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τις 31-12-2017».
Κάνοντας λόγο για νομοθετική παρέμβαση «έξω από κάθε ηθική και νομική δεοντολογία», σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, τον περασμένο Ιανουάριο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλούσε -μεταξύ άλλων- σε νεότερη ρύθμιση, για να διορθωθεί η περικοπή. Η απαίτηση της Ομοσπονδίας να μην πειραχτούν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα φαίνεται ότι επανέρχεται ενισχυμένη.
Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»
aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου