ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΤΕ
Στο 60% του ΑΕΠ ανέρχεται το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των πιστωτικών ανοιγμάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των τραπεζών για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας επικεντρώνεται στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση και της μεταβίβασή τους σε funds, στην τροποποίηση και την ενεργοποίηση του «νόμου Δένδια» για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στην πλήρη εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορά κατά κύριο λόγο τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων της ΤτΕ που έκανε πρόσφατα το Ινστιτούτου Εμπορίου Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, το σύνολο των «προβληματικών» δανείων υπολογίζεται σε 107 με 108 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής για διάστημα άνω των 90 ημερών αλλά και για εκείνα που είναι ληξιπρόθεσμα σε χρόνο κάτω των 90 ημερών, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι τελικά ο οφειλέτης δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Από το σύνολο των 108 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από επιχειρήσεις. Το ύψος των «προβληματικών» δανείων τους υπολογίζεται σε περίπου 60 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 11 δισ. ευρώ οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δισ. ευρώ 6.000 μεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 120.000 μικρομεσαίες.
ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Συνολικά οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 40 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια και 20 δισ. ευρώ, οι μικρομεσαίες. Οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανικά χαρτιού και ξύλου με 63%, ο αγροτικός κλάδος με 61%, το εμπόριο με 54%, οι κατασκευές με 49% και η μεταποίηση με 48%.
Στα 28 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα και με πιστωτικά ανοίγματα στεγαστικά δάνεια. Από αυτά τα 12 δισ. δόθηκαν για την απόκτηση κύριας κατοικίας. Τέλος το σύνολο των 108 δισ. ευρώ συμπληρώνεται και από 10 δισ. ευρώ που προέρχονται από τις αναδιαρθρώσεις «κακών» τραπεζών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου