Στην ανάγκη περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό, καθώς και στην αναγνώριση ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα, κατέληξε η ομάδα ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο πλαίσιο της Ομάδας
Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει συσταθεί κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, για να προχωρήσει σε μία ανεξάρτητη από την Τρόικα αξιολόγηση των χωρών που βρίσκονται σε οικονομικό πρόγραμμα.
Η ομάδα των ευρωβουλευτών, μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Κύρτσος, κατά την τριήμερη παραμονή της στην Αθήνα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Στουρνάρα ,τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, τον επικεφαλής της ΓΣΕΕ, τον επικεφαλής του ΙΟΒΕ, δημοσιογράφους και λίγο πριν την αναχώρησή της σήμερα, έδωσε συνέντευξη τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όλοι οι ευρωβουλευτές μίλησαν «με σεβασμό στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός», δεχόμενοι ότι η εικόνα της οικονομίας έχει βελτιωθεί, τόνισαν όμως ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, και ότι το ασφαλιστικό είναι το κεφάλαιο-κλειδί για μια συμφωνία με τους πιστωτές.
«Η Ελλάδα διαθέτει το 10% του ΑΕΠ της για την κοινωνική ασφάλιση, ποσοστό τετραπλάσιο από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ», είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μπ. Μπαλζ, προσθέτοντας ότι η αύξηση των εισφορών δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. «Η Ελλάδα θα αποφασίσει ποιό μοντέλο θα ακολουθήσει, αλλά πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση», τόνισε.
«Βρήκαμε ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά μυαλά», είπε ο κ. Κύρτσος, αναφερόμενος στις επαφές που είχε η ομάδα στην Αθήνα.
Για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε ότι «δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά με καλή διαπραγμάτευση και διάθεση μπορούμε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα». Στις παραμέτρους που εξετάζονται για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό, ανέφερε τις εισφορές, τις επικουρικές συντάξεις, τα ηλικιακά όρια, τις μελλοντικές και τις ισχύουσες κύριες συντάξεις, τον χρόνο ασφάλισης, τα ειδικά επιδόματα και τα προνόμια ορισμένων κατηγοριών.
Το μοντέλο που θα βρεθεί πρέπει να ευνοεί την απασχόληση και τις νέες γενιές», πρόσθεσε.
Όλοι οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω γνώσης και εμπειρίας, αν και δέχθηκαν ότι η ελληνική πλευρά έχει μεγαλύτερη απόσταση με το ΔΝΤ απ’ ό,τι με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η ευρωβουλευτής Ε. Ντελάνγκε, αναφερόμενη στη θέση του ΕΛΚ για το προσφυγικό, είπε πως «το ΕΛΚ υποστηρίζει ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνον ελληνικό και ότι οι 28 πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Στα θετικά της ελληνικής οικονομίας, οι ευρωβουλευτές κατέγραψαν την άνοδο του τουρισμού το 2015 και την ακόμη μεγαλύτερη που αναμένεται για το 2016, τις επιδόσεις του ελληνικού εφοπλισμού, και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης οι ευρωβουλευτές Π. Αριμόν και Φ. Γκροστέτ, ενώ τη συνέντευξη συντόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λ. Αντωνακόπουλος
imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου