Η Saudi Aramco, που είναι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του βασιλείου, δεν έκανε κάποια αναφορά στη σύγκρουση με το Ιράν στην ανακοίνωσή της για τις μειώσεις τιμών.
Οι τιμές της καθορίζονται κάθε μήνα, με έκπτωση ή προσαύξηση διάφορων περιφερειακών τιμών αναφοράς, οι οποίες μεταβάλλονται με βάση τις συνθήκες προσφοράς, ζήτησης και άλλων παραγόντων που λαμβάνει υπόψη η αγορά.
Η Aramco ανακοίνωσε ότι αυξάνει την έκπτωση για το ελαφρύ πετρέλαιό της κατά 0,60 δολάρια το βαρέλι στη Βορειοδυτική Ευρώπη και κατά 0,20 δολάρια το βαρέλι στη Μεσογειακή Ευρώπη για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου.
Η απόφαση του Ριάντ φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο στον ανταγωνισμό για τις ευρωπαϊκές αγορές πετρελαίου αργότερα το 2016, όταν το Ιράν αναμένεται να αυξήσει τις εξαγωγές του μετά τον τερματισμό των δυτικών κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμά του.
Η Ιταλία και το Ιράν βασίζονταν στο Ιράν για το 13% και 16%, αντίστοιχα, των εισαγωγών πετρελαίου τους, πριν την απαγόρευση αυτών των αγορών στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν το 2012 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Αν και τη θέση του Ιράν πήραν η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Τεχεράνη υπολογίζει στην αναβίωση των προηγούμενων δεσμών της με την Ευρώπη, όταν θα αρχίσει ξανά τις εξαγωγές του.
Το Ιράν δεν μπορεί ακόμη να πουλήσει πετρέλαιο στην ΕΕ, αλλά μείωσε τις ονομαστικές τιμές του για τη Βορειοδυτική Ευρώπη κατά 27% πέρυσι.
enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου