ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Το 80% των Android είναι "απαρχαιωμένα"


Το 80% των Android είναι "απαρχαιωμένα"
Τα μη επιδιορθωμένα και μη ενημερωμένα συστήματα είναι μια από τις βασικότερες αιτίες που καταφέρνει το ‘σκουλήκι των malware’ και τρυπώνει μέσα στις ζωές των θυμάτων, αφού η ‘παιδεία’ των χρηστών σε θέματα ασφάλειας φαίνεται πως lagάρει στην πραγματικότητα.



Και για του λόγου το αληθές: Περισσότεροι από τα δυο τρίτα των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android, και περισσότεροι από το 80% αυτών χρησιμοποιεί απαρχαιωμένη έκδοση.

Σύμφωνα με την αναφορά της G DATA ‘Q3 2015 Mobile Malware’, υπήρξαν 6.400 νέα περιστατικά κατά τα οποία malware είχαν ως στόχο Android συσκευές σε καθημερινή βάση – γεγονός που μεταφράζεται σε πολύ μεγάλο ρίσκο. Στο τέλος του τριμήνου, οι αναλυτές της G DATA ήδη έχουν καταμετρήσει περισσότερα περιστατικά Android malware μέσα στο 2015 παρά από όσα ολόκληρου του 2014 (1.575.644 vs. 548.129). Στο τέλος του τρίτου τριμήνου μόνο, βρέθηκαν 574.706 διαφορετικά malware strains, αριθμός που δείχνει μια ανησυχητική αύξηση της τάξεως του 50% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

“Αναλύοντας τα δεδομένα για τις επιθέσεις κακόβουλων λογισμικών σε Android συσκευές κάθε τρίμηνο, οι αναλυτές μας βρήκαν έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που δεν χρησιμοποιούν ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος,” αναφέρει ο Andy Hayter, security evangelist της G DATA.

“Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, παρόλο αυτά έτσι ανοίγει μια μεγάλη πόρτα για επιθέσεις σε συσκευές χρηστών με ανοιχτές «τρύπες ασφάλειας» και ευπάθειες που απλά περιμένουν να ‘χτυπηθούν’. Με τα όλο και αυξανόμενα περιστατικά malware, το γεγονός αυτό αποτελεί μια ουσιαστική πηγή ανησυχίας και πραγματικά θα πρέπει να το λάβουμε πολύ πιο σοβαρά υπόψη.”

Oι συνηθισμένοι λόγοι για τις απαρχαιωμένες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις λήψης ενημερώσεων από τους παρόχους τηλεφωνικών υπηρεσιών, όπως και η διαθεσιμότητα των OS updates για τις παλαιότερες συσκευές.

Από fitness apps μέχρι οχήματα, όλο και περισσότερες συσκευές συνδέονται μεταξύ τους και με το διαδίκτυο και μπορούν να συνδεθούν με ένα smartphone ή ένα tablet. Τέτοια applications και το λειτουργικό σύστημα Android γίνονται ολοένα και περισσότερο δημοφιλή στους cyber criminals, αφού τους προσφέρουν μια διέξοδο για κάποιο attack.

Τα δεινά του Android είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν, όπως η εταιρεία προέβλεψε. Το 2016 ίσως δούμε περισσότερα smartphones με προ-εγκατεστημένο malware. Και, η εταιρεία παρακολουθεί την άνοδο στο συγκρότημα του κακόβουλου λογισμικού για online τραπεζική απάτη. Οι security experts της G DATA αναμένουν μια αύξηση των complex malware που συνδυάζουν Windows και Android attack campaigns σε online banking customers. Στόχος των εγκληματιών είναι να χειραγωγήσουν τις τραπεζικές συναλλαγές στο διαδίκτυο.

Πηγή: SecNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου