Μια ακόμη απόδειξη ότι οι έλεγχοι στους εύπορους φέρνουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία αποτελεί η επίδοση του Κέντρου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου για το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr το ΚΕΦΟΜΕΠ κατάφερε εντός του 2015 να πιάσει
το στόχο που του είχε τεθεί όσον αφορά στη βεβαίωση ποσών από τους φορολογικούς ελέγχους στους εύπορους ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για εκπλήρωση του στόχου και όσον αφορά στις εισπράξεις.
Αν και μέχρι τον Νοέμβριο το Κέντρο βρισκόταν πίσω από τους στόχους βεβαίωσης και εισπραξιμότητας, προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο υπήρξε κλείσιμο πολύ μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί ο στόχος κατά πολύ. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το ΚΕΦΟΜΕΠ θα έπρεπε από τους ελέγχους κατά τη διάρκεια του 2015 να βεβαιώσει συνολικό ποσό 325 εκατομμυρίων ευρώ, τελικά κατάφερε να βεβαιώσει το ποσό των περίπου 415 εκατομμυρίων, ξεπερνώντας το στόχο κατά 90 εκατομμύρια ευρώ.
Η θεαματική βελτίωση τον Δεκέμβριο (καθώς μέχρι τον Νοέμβριο είχαν βεβαιωθεί περίπου 275 εκατομμύρια) οφείλεται στο γεγονός ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε σημαντικές υποθέσεις και βεβαιώθηκαν μεγάλα ποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε μια υπόθεση μεγαλοεπιχειρηματία στον οποίο βεβαιώθηκαν για φοροδιαφυγή συνολικά ποσά ύψους περίπου 58 εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά στην εισπραξιμότητα, το ΚΕΦΟΜΕΠ έπρεπε έως το τέλος του μήνα να φέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 77 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις στελεχών του ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για εκπλήρωση και αυτού του στόχου.
Ποιους και πώς ελέγχει
Το ΚΕΦΟΜΕΠ είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο φορολογούμενων που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ ή ετήσιο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, άνω των 150.000 ευρώ. Στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί έχει επιφορτιστεί με ελέγχους σε φορολογούμενους που έστειλαν μεγάλα ποσά με εμβάσματα στο εξωτερικό καθώς και με άλλες λίστες φοροδιαφυγής, όπως τη λίστα των μεγαλοκαταθετών της Ελλάδας, τη λίστα Λαγκάρντ κα.
Ο έλεγχος γίνεται κατά κύριο λόγο με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων και με σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων  με τα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς. Ποσά που δεν δικαιολογούνται θεωρούνται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και φορολογούνται με συντελεστή 33% ενώ επιβάλλονται και πρόστιμα και προσαυξήσεις.
 Του Σπύρου Δημητρέλη
 capital.gr