ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

To NEWS 247 ανοίγει τον φάκελο των ελληνικών τραπεζών


 

 



Η ανακεφαλαιοποίηση, οι αντιδράσεις και το αύριο του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Πώς οδηγηθήκαμε εδώ και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Το NEWS 247 θα αναζητήσει τις απαντήσεις
Adtech Ad
Ολοκληρώνεται ομαλά η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που αποτελεί την 4η «επιχείρηση» διάσωσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από το 2008 οπότε και έγιναν οι πρώτες κρατικές κεφαλαιακές «ενέσεις», με απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη. Με την ολοκλήρωση της κάθε ανακεφαλαιοποίησης, όπως και στην τρέχουσα, η συζήτηση που ακολουθεί έχει θέμα πόσο σύντομα θα ακολουθήσει η επόμενη. Και πάντα συνοδεύεται με την εύλογη παραδοχή ότι 10δες δισεκατομμύρια από το ελληνικό δημόσιο και ιδιώτες επενδυτές καταλήγουν σε μία «τρύπα» που φαίνεται πως δεν έχει «πάτο».
Γιατί όμως η «τρύπα» των τραπεζών δεν έχει «πάτο»;
Το News247.gr ανοίγει τον «φάκελο» Τράπεζες, προκειμένου να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες του με μία σειρά θεμάτων για το ποιοι έχουν την ευθύνη που χάθηκαν πάνω από 50 δισ. ευρώ κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων και ποια ήταν τα λάθη των τραπεζιτών, της Τράπεζας της Ελλάδος και των κυβερνήσεων.

Σε αυτήν τη σειρά θεμάτων θα αναλυθούν

1. Πως άλλαξε ο τρόπος εργασιών μετά την απελευθέρωση των δανείων και τι είναι τα «θαλασσοδάνεια».
2. Το «πάρτι» των μισθών και των μπόνους των τραπεζιτών
3. Πως χορηγούνταν τα καταναλωτικά δάνεια, τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά. Πόσα «διακοποδάνεια» έδωσαν οι Έλληνες τραπεζίτες.
4. Ο ρόλος της εποπτικής αρχής, της Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του «πάρτι» με τα δάνεια.
5. Γιατί οι προσημειώσεις των ακινήτων δεν εξασφάλιζαν τις τράπεζες και για ποιους λόγους υπάρχει η στρέβλωση να χρωστούν οι δανειολήπτες ακόμα και μετά τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους. Η «φούσκα» των ακινήτων και οι επιπτώσεις στις τράπεζες
6. Το τρίπτυχο της διαπλοκής Κυβέρνησης-Τραπεζιτών- Επιχειρηματιών
7. Ο ρόλος της κυβέρνησης πριν και μετά την δημοσιονομική κρίση
8. Πως διαχειρίστηκε το κράτος τις τράπεζες του δημοσίου – Τα δάνεια και Οι χορηγίες
9. Τα δάνεια προς την Εκκλησία, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα.
10. Το πάρτι στις τράπεζες ειδικού …σκοπού: Proton Bank, συνεταιριστικές, κλπ.
11.Το «έγκλημα» του PSI+
11. Η 6ετής ολιγωρία των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης
13. Γιατί η τρόικα δεν ήθελε να αντιμετωπίσει με ριζικές λύσεις το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών.
14. Τα λάθη των διοικήσεων όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση (Απρίλιος 2007) και η συνυπευθυνότητα της ΤτΕ και της κυβέρνησης
15. Ο ρόλος της ΟΤΟΕ
16. Πως επιδρά η βαλτωμένη ελληνική οικονομία στις τράπεζες και οι περικοπές των  μισθών και των συντάξεων.
17. Πόσο «στοιχίζει» στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες η πώληση των θυγατρικών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη
18. Γιατί επένδυαν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες.
Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί, ότι οι Έλληνες Τραπεζίτες αν και ακολούθησαν ιδιαίτερα χαλαρά κριτήρια δανειοδότησης στο «βωμό» του ανταγωνισμού, δεν διέπραξαν οικονομικά «εγκλήματα» ανάλογα με αυτά που προέβησαν οι Αμερικανοί τραπεζίτες οι οποίοι τα …εξήγαγαν και στην Ευρώπη και προκάλεσαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση από τα λεγόμενα «τοξικά χαρτιά».
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης παραδέχτηκε ότι οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι αλλά και το ελληνικό δημόσιο υπέστησαν ζημία από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λέγοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα να γίνει η διαδικασία.
«Όντως το σύνολο των ιδιωτών παλιών μετόχων και το Δημόσιο υπέστησαν ζημιά. Αυτό είναι γεγονός» είπε ο υπουργός Οικονομίας αποδεχόμενος τη σχετική κριτική. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να θέσει κατώτατη τιμή για τις μετοχές αλλά αυτό δεν αποφασίστηκε τελικά γιατί δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση. «Το μελετήσαμε, το σκεφθήκαμε, το φτάσαμε διεξοδικά στο απόλυτο συμπέρασμα και καταλήξαμε σε ένα πολύ απλό δεδομένο: Αν βάζαμε κατώτατη τιμή, δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση. Τόσο απλά» είπε ο κ. Σταθάκης τοποθετούμενος στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016.
Ουσιαστικά ο κ. Σταθάκης αναγνωρίζει ότι οι επενδυτές αγνόησαν τους υπολογισμούς του stress test, θεωρώντας ότι τα κόκκινα δάνεια είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προκύπτουν από τα αποτελέσματα. Γι αυτό άλλωστε και απαίτησαν μία τόσο μεγάλη έκπτωση (discount) από τη λογιστική αξία των 4 πιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να συμμετάσχουν στην Αύξηση Κεφαλαίου της κάθε τράπεζας.
Ο υπουργός Οικονομίας αντέκρουσε, όμως, και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «σκανδάλου» υπενθυμίζοντας ότι επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άλλαξε ο νόμος που προστάτευε την τιμή κτήσης των τραπεζικών μετοχών με αποτέλεσμα μια συγκεκριμένη τράπεζα να εγγράψει σημαντική ζημία για το Δημόσιο μέσω της ανακεφαλαιοποίησης. «Η ιδέα ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση διασφάλιζε τις τιμές κτήσης είναι παραπλανητική. Η τελευταία αποτίμηση το Δεκέμβρη του 2014 για την αξία των μετοχών των τραπεζών, πριν έρθει ο κακός ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, μιλούσε για απώλεια της αξίας των μετοχών της τάξης του 60% σε σχέση με την τιμή κτήσης» είπε και καταλόγισε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι εκείνοι δημιούργησαν αυτό το δεδομένο με βάση τις πραγματικές εξελίξεις της οικονομίας.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου