Από τους εργοδότες θα καταβληθεί το φετινό δώρο Χριστουγέννων το χρονικό διάστημα από 21 έως 31 Δεκεμβρίου 2020, σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Σε δεύτερο χρόνο, το κράτος θα επιστρέψει στους εργοδότες το ποσό που αναλογεί στους μήνες της αναστολής (υπολογιζόμενο επί του ύψους των 534 ευρώ) όπως ακριβώς συνέβη και με το δώρο Πάσχα 2020.

Αρχικά το υπουργείο Εργασίας είχε δρομολογήσει την καταβολή του τμήματος του δώρου που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή νωρίτερα (γύρω στις 15 Δεκεμβρίου), προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση στην αγορά εν όψει εορτών. Ωστόσο αυτές οι σκέψεις εγκαταλείφθηκαν με τη δεύτερη καραντίνα και τις νέες αναστολές συμβάσεων.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το δώρο θα καταβληθεί «στον προβλεπόμενο από την σχετική νομοθεσία του 1981 χρόνο, ενώ μετά και σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες θα λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών συμβάσεων εργασίας, υπολογισμένο επί των 534 ευρώ».

Στις περιπτώσεις που η εργασιακή σύμβαση των μισθωτών τέθηκε σε αναστολή κάποια χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Μαΐου έως και 31ης Δεκεμβρίου, το δώρο καταβάλλεται μειωμένο, καθώς λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ο χρόνος που η εργασιακή σύμβαση ήταν σε αναστολή.

Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ ανά μήνα για το διάστημα Μαΐου- Οκτωβρίου 2020 και επί του ποσού του επιδόματος των 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον Μάιο έως και το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους και είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσοι έχουν εργαστεί γι' αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο το δώρο.

Στους «τυχερούς» της απόφασης συγκαταλέγονται όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μισθό χαμηλότερο των 534 ευρώ και το διάστημα Μαΐου- Δεκεμβρίου είχαν τεθεί σε αναστολή. Αυτοί θα λάβουν το τμήμα του φετινού δώρου που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή, με βάση τον μισθό της αναστολής, δηλαδή τα 534 ευρώ αι όχι τον μισθό που λάμβαναν από τον εργοδότη τους.

 

Ευπαθείς ομάδες σε αναστολή

Στο μεταξύ ο κ. Πέτσας ανέφερε πως προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, καθώς απέχουν από την εργασία τους ένεκα σοβαρών νοσημάτων.

insider.gr