ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Έρχεται το τέλος των υπερωριών - Τι προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

 


ωράριο

Μελετάται οι υπερωρίες να συμψηφίζονται με ρεπό, έξτρα άδεια ή μικρότερο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες.

Ένα νέο τρόπο διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με πιο ελαστικές μεθόδους, προωθεί η κυβέρνηση στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να θέσει σε διαβούλευση εντός του Οκτωβρίου.

Η πρώτη παρέμβαση που προωθείται έχει να κάνει με το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, που υπολείπεται με το αντίστοιχο όριο για τους υπόλοιπους οικονομικούς κλάδους και αναμένεται να ευθυγραμμιστεί.

Πιο συγκεκριμένα, στην βιομηχανία το πλαφόν των υπερωριών ανέρχεται σε 48 ώρες ανά 6μηνο, όταν στους υπόλοιπους κλάδους φτάνει τις 2 ώρες ημερησίως και έως 60 ώρες το εξάμηνο. Στόχος είναι οι 60 ώρες το εξάμηνο να ισχύσουν παντού, σε εμπόριο και βιομηχανία.

Ταυτόχρονα, μελετάται η διαχείριση των έξτρα ωρών εργασίας μέσα από μια συμφωνία εργαζόμενους- εργοδότη, ώστε να μην πληρώνονται έξτρα αλλά να συμψηφίζονται με ρεπό, έξτρα άδεια ή μικρότερο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες.

Η πρόταση κάλυψης της υπέρβασης του συμβατικού χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας, με αντίστοιχη μείωση ωραρίου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια έχει πέσει στο τραπέζι από τους εργοδότες, αφήνοντας στην διακριτική ευχέρεια του εργαζόμενου το αίτημα διαχείρισης του χρόνου του, μέσω «συμψηφισμού».

Όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι στο insider.gr, στην παρούσα στιγμή η δυνατότητα συμψηφισμού του χρόνου εργασίας επιτρέπεται μόνο εντός της ίδιας εβδομάδας κι έως πέντε ώρες. Οι εργοδότες ζητούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συμψηφισμού, ώστε να προκύπτει μεγαλύτερη ευελιξία.

Σήμερα, η απασχόληση των μισθωτών με πενθήμερο είναι 40 ώρες την εβδομάδα και ο εργοδότης έχει δικαίωμα να τους απασχολήσει επιπλέον έως και πέντε ώρες την εβδομάδα, καταβάλλοντας το ημερομίσθιο τους προσαυξημένο κατά 20%.

Όταν εφαρμόζεται εξαήμερη εργασία, τότε ο εργοδότης μπορεί να τους απασχολήσει επιπλέον 8 ώρες, καταβάλλοντας το ημερομίσθιο τους προσαυξημένο κατά 20%.

Η απασχόληση του μισθωτού άνω των 9 ωρών την ημέρα για πενθήμερη απασχόληση και άνω των 8 ωρών των ημέρα για εξαήμερη εργασία συνιστά υπερωρία, για την πραγματοποίηση της οποίας πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες διατυπώσεις, ώστε να θεωρηθεί νόμιμη υπερωρία (αμοιβή: καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%), άλλως θεωρείται κατ’ εξαίρεση υπερωρία (αμοιβή: καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%).

 

Ψηφιακό ωράριο - Ηλεκτρονική κάρτα

Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή εντός του Οκτωβρίου, θα ενταχθεί διάταξη για το «ψηφιακό ωράριο» και το νέο σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

Οι εργοδότες θα δηλώνουν πλέον ψηφιακά τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου, ώστε να διασταυρώνονται αυτόματα σε πιθανό έλεγχο από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Θα ακολουθήσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου, που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση πραγματοποίησης υπερωριών που δεν πληρώνονται.

Μέσω της κάρτας θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως σε τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ, ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες, η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα καταγραφεί ακριβώς τις υπερωρίες και δεν θα μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι δεν έγιναν.

 

insider.gr

  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου