ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Χαρδαλιάς: Θα κλείνουν τα μεσάνυχτα περίπτερα και ψιλικατζίδικα


Χαρδαλιάς: Θα κλείνουν τα μεσάνυχτα περίπτερα και ψιλικατζίδικα

Τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής από αύριο στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και στις περιοχές που βρίσκονται υπό επιτήρηση ανακοίνωσε ο υφυπουργός

Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, από αύριο 26 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου τα καταστήματα λιανικής (περίπτερα, μίνι μάρκετ, κάβες) σε Αττική, Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά και Ηράκλειο, θα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα και θα ανοίγουν εκ νέου από τις 5 το πρωί. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία μέχρι σήμερα άνοιγαν στις 7 το πρωί, πλέον να επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 5 το πρωί.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά το μέτρο αποσκοπεί στη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία εξαρτάται από όλους μας αλλά και από τον καθένα ξεχωριστά.

"Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και η πίεση στο σύστημα Υγείας, υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα υφιστάμενα και να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ", εξήγησε.

 

Όπως τόνισε, βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο της προσπάθειάς μας και επανέλαβε ότι "κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν τηρείται”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στην περιφέρεια Τρικάλων, από αύριο στις 5 το πρωί, εφαρμόζεται ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ ισχύουν και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Παραμένει ανησυχητικό το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει πολύ ανησυχητικό, τόνισε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως τόνισε, οι διαγνώσεις παραμένουν πάνω από το επίπεδο των 300 ημερησίως, αν και σήμερα ήταν ελαφρώς λιγότερες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό κυμαίνεται περίπου στους 5 ανά ημέρα.

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, το προφίλ της νόσου όσον αφορά τους θανάτους παραμένει παρόμοιο με αυτό του πρώτου κύματος.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε επίσης στην εικόνα που παρουσία η πανδημία παγκοσμίως, τονίζοντας ότι το δεύτερο κύμα της νόσου που πλήττει πολλές χώρες είναι ανησυχητικό. Σημείωσε ότι παγκοσμίως τα κρούσματα ανέρχονται σε 32 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι από τον κορονοϊό πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο.

Πρόσθεσε επίσης, ότι φαίνεται σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός των θανάτων φαίνεται να μειώνεται, ωστόσο αυτό ίσως οφείλεται στο αυξημένο τέστινγκ που οδηγεί σε ταχύτερη αντιμετώπιση των περιπτώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι πρέπει να θεωρούμε πως ο κορονοϊός παραμένει τόσο επικίνδυνος όσο και στο πρώτο κύμα, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη χρήσης μάσκας, μέτρο που μειώνει δραστικά την εξάπλωση.

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου