ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά: Παγίδες και λάθη -Στο «φως» 50 εκ.




Η προθεσμία για την ταχτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους όλης της χώρας παρατάθηκε για ένα μήνα. Ευκαιρία για να ελέγξουμε και να διαπιστώσουμε ότι τα
τετραγωνικά των ακινήτων που δηλώνουμε είναι σωστά και να αποφύγουμε τα προβλεπόμενα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Για να ξέρουμε καλύτερα τι μας γίνεται το ert.gr ζήτησε διευκρινίσεις και συμβουλές από τον φοροτεχνικό Αντώνη Μουζάκη.
Κύριε Μουζάκη ποιους αφορά η παράταση που δόθηκε;
«Η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου αφορά όλους όσοι έχουν ακίνητα, (σπίτια, διαμερίσματα, οικόπεδα) που έχουν άλλα τετραγωνικά δηλωμένα στην ΔΕΗ και στους δήμους, άλλα στην εφορία, κι άλλα είναι τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου.
Μπορεί π.χ. κάποιος να έχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. και στην ΔΕΗ να είναι περασμένο 70 τ.μ., αυτό πρέπει να διορθωθεί. Πρέπει επίσης να ελέγξουμε (με τη βοήθεια του λογιστή μας) ότι και στο Ε9 είναι περασμένα τα σωστά τετραγωνικά των ακινήτων που έχουμε, με βάση τα συμβόλαια ιδιοκτησίας. Συμβόλαιο, Ε9, ΔΕΗ πρέπει να συμφωνούν».
Είναι εύκολη, είναι απλή η διαδικασία αυτή; Τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος;
«Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη. Ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να μπει στην ηλεκτρονική σελίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και να βρει τη σχετική πλατφόρμα που υπάρχει επάνω αριστερά.
Μετά να ακολουθήσει τα επόμενα βήματα:
  1. Να συνδεθεί στο σύστημα μέσω των στοιχείων taxisnet. Η εφαρμογή από μόνη της πάει και φέρνει τα στοιχεία των ακινήτων όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο Ε9 και όπως αυτά έχουν δηλωθεί στη ΔΕΗ και εμφανίζονται αυτόματα οι αποκλίσεις. Π.χ. ένα διαμέρισμα εμφανίζεται 80 τ.μ. στο Ε9 και 70 τ.μ. στη ΔΕΗ. Τότε η εφαρμογή θα ζητήσει να διορθωθεί η απόκλιση των 10 τ.μ.
  2. Να δημιουργήσει μια δήλωση για κάθε ακίνητο που επιθυμεί να υποβάλει διόρθωση τ.μ. επιλέγοντας αρχικά το Δήμο που ανήκει.
  3. Να επιλέξει από τη λίστα το ακίνητο που επιθυμεί να διορθώσει και να τροποποιήσει τα τετραγωνικά του σύμφωνα με τα πραγματικά.
  4. Να υποβάλει τη δήλωση.
Τι θα συμβουλεύατε τους ενδιαφερόμενους, ποια είναι τα λάθη που μπορεί να γίνουν στη διαδικασία, ποιες είναι οι δυσκολίες
«Η δυσκολία είναι ότι πολλές φορές και στο Ε9 έχουν γίνει λάθη, για αυτό πρέπει πρώτα να ελεγχθούν και τα Ε9 σε αντιπαράθεση με τα συμβόλαια και τα τοπογραφικά που υπάρχουν για κάθε ακίνητο. Επίσης πρέπει να ελεγχθεί ότι στο Ε9 είναι σωστά δηλωμένοι οι αριθμοί παροχής ρεύματος της ΔΕΗ, γιατί αλλού δεν είναι δηλωμένοι, ή αλλού είναι δηλωμένοι λάθος.
Επίσης η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη αλλά πιθανά να είναι για κάποιους χρονοβόρα, για αυτό δεν θα τους συνιστούσα να εξαντλήσουν και τον χρόνο της παράτασης πριν το κοιτάξουν.
Θα έλεγα σε όλους να επωφεληθούν από τη νέα παράταση γιατί τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν θα επιβαρυνθούν με Τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) μόνο από την 1/1/2020 και μετά θα είναι όλα νόμιμα, δεν θα αναζητήσει κανείς τι έχει συμβεί τα προηγούμενα έτη. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί το υπουργείο Οικονομικών, η εφορία, ο δήμος, η ΔΕΗ, να το ψάξει πηγαίνοντας πίσω μια πενταετία ή και ακόμη περισσότερα χρόνια και να επιβαρυνθεί ο πολίτης με φόρους, τόκους, εισφορές, ΤΑΠ, προσαυξήσεις κλπ.»
Για την πορεία των δηλώσεων μέσω της  εφαρμογής οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν από τους οικείους Δήμους.
Για απορίες ή ερωτήσεις πολιτών που αφορούν το ακίνητό τους μπορούν να επικοινωνούν με τον αρμόδιο Δήμο.
Για τα αδήλωτα τετραγωνικά γράφει σήμερα και η εφημερίδα Καθημερινή:

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου