ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ψηφιακό γκισέ: Ποια πιστοποιητικά από ΚΕΠ, ΔΟΥ και e-ΕΦΚΑ εκδίδονται γρήγορα, ανέπαφα και ηλεκτρονικά


εργαζόμενος

Σύντομα ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να συναλλάσσεται με δημόσιες υπηρεσίες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπάλληλο.
Γρήγορα, ανέπαφα και ηλεκτρονικά μπορούν πλέον οι πολίτες να προμηθεύονται τα πιστοποιητικά που χρειάζονται από το Δημόσιο, μέσω της νέας υπηρεσίας «ψηφιακό γκισέ» που τέθηκε σε λειτουργία.
Η αποστολή δημοσίων εγγράφων στο email, αλλά και η έκδοση πιστοποιητικών μέσω του gov.gr είναι μόνο η αρχή, καθώς σύντομα έρχεται η ψηφιακή υπογραφή στο Δημόσιο, αλλά και η δυνατότητα του πολίτη να συναλλάσσεται με δημόσιες υπηρεσίες και μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπάλληλο.
Ποιο συγκεκριμένα, ο πολίτης θα μπαίνει στο gov.gr, θα κλείνει ραντεβού με την υπηρεσία που θέλει και θα κάνει διάσκεψη με τον υπάλληλο σε ώρα που θα συμφωνείται. Εφόσον ζητεί κάποιο πιστοποιητικό, ο υπάλληλος θα το εκδίδει ψηφιακά και θα το στέλνει με email.
Το «ψηφιακό γκισέ», το οποίο αφορά επί του παρόντος τα ΚΕΠ, τις ΔΟΥ, και τον e-ΕΦΚΑ, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Παράλληλα, μέσω του gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους με το έγγραφο ή τη βεβαίωση που χρειάζονται από τα ΚΕΠ, τα οποία στη συνέχεια θα εκδίδουν τα έγγραφα που ζητούνται και θα τα αποστέλλουν στο e-mail του πολίτη.
Ήδη τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της πανδημίας, τα έγγραφα από τα ΚΕΠ αποστέλλονταν στους αιτούμενους μέσω ταχυμεταφοράς ή ταχυδρομείου, ενώ η εξυπηρέτηση τετ α τετ γίνεται με ραντεβού μεταξύ του υπαλλήλου και του πολίτη.
Ο νέος τρόπος επικοινωνίας των πολιτών με το Δημόσιο θα συμβάλλει στη λειτουργική αναβάθμιση του Κράτους και θα βελτιώνει την καθημερινότητα των συναλλασσομένων, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στις δημόσιες υπηρεσίες, οι ουρές και η ταλαιπωρία.

Τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά

Μέσω του «ψηφιακού γκισέ» και του gov.gr και με την εισαγωγή των κωδικών του taxisnet και του ΑΜΚΑ, εκδίδονται τα εξής πιστοποιητικά:
- ληξιαρχικά πιστοποιητικά (γέννησης, θανάτου, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας και εγγυτέρων συγγενών)
- μερικά από τα πιο δημοφιλή πιστοποιητικά ασφάλισης όπως ασφαλιστική ενημερότητα, μεταβολή δραστηριότητας, απογραφική  δήλωση, απογραφικό δελτίο, εγγραφή μη μισθωτών και  βεβαίωση  προϋπηρεσίας.
βεβαιώσεις χρόνου ανεργίας και βεβαιώσεις για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανέργους
- απόδοσης κλειδαρίθμου για κωδικούς TaxisNet, βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας κ.α.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνουν σε εφαρμογή τρεις ακόμη δράσεις μείζονος σημασίας για τον πολίτη.
- η ανανέωση των δελτίων ανεργίας θα γίνεται αυτόματα και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι δεν θα χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης
- η ενημέρωση του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τα ληξιαρχεία και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου, ή θανάτου συγγενικού τους προσώπου.
insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου