Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φακού του ματιού. Εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού, αλλά μπορεί να προκληθεί και από νοσήματα
ή τραυματισμούς, ενώ σπάνια υπάρχει εκ γενετής (συγγενής καταρράκτης). Ο φυσικός φακός του ματιού βρίσκεται πίσω από την ίριδα (το χρωματιστό τμήμα του ματιού), μέσα σε ένα διαφανή σάκο που λέγεται περιφάκιο.
Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να προλάβει την εκδήλωση καταρράκτη στα μάτια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Ophthalmology.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 1.000 ζεύγη διδύμων γυναικών, συσχετίζοντας τη διατροφή κάθε μίας με την πρόοδο του καταρράκτη της στην ηλικία περίπου των 60 ετών και, στη συνέχεια, ξανά μετά από δέκα έτη. Στην αρχή της μελέτης, όσες γυναίκες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη. Στο τέλος της έρευνας, μετά από μια δεκαετία, οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C, είχαν 33% μικρότερη πρόοδο του καταρράκτη.
Οι κληρονομικοί-γενετικοί παράγοντες υπολογίστηκε ότι επηρεάζουν σε πολύ μικρότερο βαθμό (35%) την εξέλιξη του καταρράκτη σε σχέση με τους διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (65%). Έτσι, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τελικά οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν μικρότερο ρόλο στην εξέλιξη του καταρράκτη από ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, από την έρευνά τους τουλάχιστον, προκύπτει ότι η προστατευτική δράση αφορά τις τροφές (π.χ. φρούτα και λαχανικά) και όχι τα διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη C.
‘Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως την εμφάνιση του καταρράκτη, πιθανώς είμαστε σε θέση να καθυστερήσουμε την εμφάνισή του και να επιβραδύνουμε την επιδείνωσή του, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C’ καταλήγουν οι ερευνητές.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου