ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Τσιόδρας: Αλλάγη πλεύσης για μάσκα -Πότε πρέπει να την φοράμε




 
Σε αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την ευρεία χρήση μασκών προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ενώ μέχρι πριν από μερικά 24ωρα τόνιζε ότι η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη «μόνο στα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν για αυτά, καθώς βέβαια και οι επαγγελματίες υγείας», με αφορμή το συμπέρασμα επιστημόνων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ που θεωρούν πιθανό ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής, αλλά και σχετικές απαντήσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως, τόνισε ότι: «Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς ενεχομένων να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής».
Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας είπε για το θέμα:
«Σήμερα, έκρινα πως πρέπει να μιλήσω ξανά για το θέμα της μάσκας για το γενικό κοινό, με αφορμή το ερώτημα που δεν έχει ακόμα πολύ σαφή απάντηση. Το ερώτημα αυτό γέννησε και κάποια πράγματα που θα σας πω αμέσως μετά και τα οποία εφαρμόζονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Το σημαντικό ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο συμμετέχουν αυτοί χωρίς συμπτώματα στη νόσο και τη διασπορά της. Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι μάλλον κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμμετέχουν άθελά τους στη μετάδοση της νόσου.
Αυτός είναι και ο λόγος που εχθές, σε αντίθεση με αυτά που στήριζε έως σήμερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το περίφημο Αμερικανικό CDC, ανακοίνωσε την προαιρετική, εθελοντική δηλαδή, χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης. Παραδείγματος χάριν, ακόμα και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας από ένα κομμάτι ύφασμα ή μπλούζα ή κασκόλ σε δημόσιους χώρους, όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους.
Δεν το έκανε επειδή άλλαξε το μήνυμα πως δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της απόστασης. Απλά για να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν ή λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, που δεν πρέπει να υπάρχει αυτή την εποχή, και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα, όπως αυτή τη στιγμή σε κάποιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Μπορεί να έχω τον ιό και να μην το γνωρίζω; Το έχουμε πει, ναι. Έτσι πρέπει να φερόμαστε.
Μπορώ να προστατεύσω τους άλλους από την έκθεσή τους στον δικό μου ιό σε αυτή την περίπτωση; Πάλι η απάντηση είναι ναι.
Οι Αμερικανοί λένε, φορώντας ένα κάλυμμα προσώπου, μία υφασμάτινη μάσκα για να μην τους κολλήσω όταν έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, όπως το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο. Αυτό λένε οι φίλοι Αμερικανοί συνάδελφοι.
Βέβαια, τη στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλως. Και προσοχή! Αυτά τα καλύμματα που συνιστούν δεν είναι χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες που τις θέλουμε για τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς μας.
Και δεν τονίζουν και κάτι άλλο. Ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα, μαντήλια, κασκόλ και αυτοσχέδιες μάσκες.
Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντήλι. Μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. 40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, μάλιστα όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας.
Μετά εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης.
Άρα κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από τη μετάδοση από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη πλευρά. Αυτοί που είναι υγιείς και τη φορούν να μη τη χειριστούν σωστά και να μολυνθούν.
Και για αυτό και δεν συστήνεται και τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και φυσικά, το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις.
Με βάση τα δικά μας δεδομένα αυτή τη στιγμή, το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί, αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως θυμάστε, έχω ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επ’ αυτού του θέματος και έχω ζητήσει και από τα μέλη της Επιτροπής μας να συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε επ’ αυτού.
Αυτή τη στιγμή, σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα. Σε κλειστούς χώρους ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη γενικότερα τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής.
».
Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, συμπλήρωσε:
Α. ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ: Κύριε Καθηγητά, χθες το βράδυ κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρθηκε περιορισμένη μετάδοση του νέου κορονοϊού και αερογενώς. Πώς αξιολογείται αυτή η πληροφορία;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, νομίζω έχει να κάνει με αυτά που σας είπα για τις μάσκες. Προετοιμάζεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενδεχομένως, να δεχθεί σε περιοχές που υπάρχει υψηλή μετάδοση του ιού στην κοινότητα, κάποια επιπρόσθετα μέτρα με το στόχο της μείωσης αυτού που μπορεί να έχει τη νόσο χωρίς να το ξέρει και να την μεταδίδει με τον αέρα, σε αυτόν που δεν την έχει.
Θεωρώ ότι στα πλαίσια αυτά ειπώθηκε από τους αξιωματούχους του Π.Ο.Υ. Είχαν μάλιστα, από ό,τι με ενημέρωσαν συνάδελφοι από το Ευρωπαϊκό CDC οι οποίοι μου είπαν ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα στα συμπεράσματά τους, έκτακτη συνεδρίαση εχθές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Commission και αξιωματούχων του WHO και του Ευρωπαϊκού CDC για το θέμα αυτό.
Θεωρώ ότι θα υπάρξει μια γενική κατεύθυνση προς αυτά που σας είπα. Απλά επειδή δεν τονίζονται πολύ κάποιοι από τους κινδύνους, θεώρησαν σκόπιμο σήμερα να αναφέρω κάποιους από τους κινδύνους χρήσης τέτοιων μαζικών μέτρων χωρίς τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, αλλά και να καταλαβαίνει κανείς τη χρησιμότητά τους.
Kορωνοϊός: 68 νεκροί,  92 διασωληνωμένοι -60 νέα κρούσματα,1.673 συνολικά
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι στους 68 έφτασαν σήμερα οι θάνατοι από κορωνοϊό στην χώρα μας, καθώς καταγράφηκαν εννέα νέα. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από αυτούς οι 50  είναι άνδρες και οι 19 γυναίκες. Το 91% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 70 έτη.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας ο μεγάλος αριθμός των θανάτων αντικατοπτρίζει την εικόνα του ιού στην χώρα μας πριν από δύο, τρεις εβδομάδες, προσθέτοντας ότι, όπως έχει ξαναπεί, ένα ποσοστό από αυτούς που βρίσκονται στις ΜΕΘ διασωληνεμένοι, δεν θα τα καταφέρουν.
Παράλληλα στα 68  έφτασαν σήμερα στη χώρα μας τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, και συνολικά στα 1.673 (σ.σ. τα περισσότερα στην Αττική), ενώ 92 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Από αυτούς 20 είναι γυναίκες και 71 άνδρες, με μέση ηλικία 66 ετών. Το 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Παράλληλα 10 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου