ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Το σερί 5 ημερών της Ελλάδας – Το όριο που πρέπει να «σπάσει»


Το κριτήριο που έθεσε η Κομισιόν και η πορεία της Ελλάδας για την σταδιακή άρση των μέτρων

Τ.Τ.
Οι κρίσιμες ημέρες του Πάσχα έχουν βγάλει στους δρόμους την αστυνομία, η οποία είναι επιφορτισμένη να περιφρουρήσει την πιστή τήρηση των μέτρων για περιορισμό μετακινήσεων με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο της χαλάρωσης των μέτρων. Κομβικό κριτήριο για την σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των μέτρων είναι τα νέα κρούσματα που παρουσιάζει καθημερινά η χώρα, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να ανακοινώνει λιγότερα από 33 κρούσματα εδώ και πέντε συνεχόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, στις 11/4 η Ελλάδα είχε 72 νέα κρούσματα ημέρας και έκτοτε έχει καταγράψει τα εξής κρούσματα:
12/4: 33
13/4: 31
14/4: 25
15/4: 22
16/4: 15

Τι σημαίνει αυτό για την άρση των μέτρων


Τα νούμερα αυτά είναι κρίσιμα για την χαλάρωση των μέτρων. Μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet», επισημαίνει το εξής: «Για να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, αυτό θα πρέπει να γίνει όταν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 50 την ημέρα επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες». Ειδικότερα, ο καθηγητής επιδημιολογίας Σουνγκ-Ιλ Τσο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ότι η σταδιακή άρση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει, όταν τα νέα διαγνωσμένα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 50 για περίπου 15 συνεχόμενες μέρες.
Οι ερευνητές προειδοποιούσαν ότι, αν επιτραπεί να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή και η άρση των ελέγχων είναι πολύ εκτεταμένη, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί και πάλι. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει, όπως αναφέρουν.
Σύμφωνα με το κριτήριο που έθεσε ο συγκεκριμένος επιστήμονας μάλιστα, στόχος της Ελλάδας είναι να συνεχιστεί αυτή η πορεία μείωσης των κρουσμάτων για ακόμη 10 ημέρες και να φτάσει στην 27η Απριλίου (σ.σ. ημέρα που λήγουν κάποια περιοριστικά μέτρα) με 15 συνεχόμενες ημέρες με κάτω από 50 κρούσματα.
Βεβαίως, όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί η εικόνα που βλέπουμε σήμερα από τα κρούσματα αφορά την τήρηση των μέτρων προ δύο εβδομάδων, εξ ου και δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή «χαλάρωση» του πληθυσμού λόγω της καλοκαιρίας ή του Πάσχα, καθώς η μη τήρηση θα «φανεί» μετά από μέρες.

Το πρώτο κριτήριο που έθεσε και η Κομισιόν


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν η πτώση στα νέα κρούσματα είναι το νούμερο ένα κριτήριο για την χαλάρωση των μέτρων. Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός «οδικός» χάρτης για τη χαλάρωση των μέτρων, μολονότι αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καθορίζει τις ακόλουθες βασικές αρχές.
Η επιλογή του κατάλληλου χρόνου είναι ουσιαστικής σημασίας. Η απόφαση για τον κατάλληλο χρόνο χαλάρωσης του εγκλεισμού θα πρέπει να βασιστεί στα ακόλουθα κριτήρια:
  • Επιδημιολογικά κριτήρια που να δείχνουν ότι η εξάπλωση της νόσου έχει μειωθεί σημαντικά και έχει σταθεροποιηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
  • Επαρκής δυναμικότητα των συστημάτων υγείας, για παράδειγμα λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και το διαθέσιμο ιατρικό υλικό.
  • Κατάλληλη ικανότητα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων μεγάλης κλίμακας για γρήγορο εντοπισμό και απομόνωση των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, καθώς και της ικανότητας εντοπισμού και ιχνηλάτησης.

Ο χάρτης του κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ


Ο ΕΟΔΥ παρουσιάζει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας. Η κατανομή γίνεται με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κοροναϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 16 Απριλίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 15. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.207 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 56.2% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι τρεις το τελευταίο 24ωρο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 105 θάνατοι (σ.σ. μέχρι χθες Μεγάλη Πέμπτη). Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 73 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 69 (81.2% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).



Τα κρούσματα


Από το σύνολο των 2.207 κρουσμάτων, 569 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 921 (41.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών). 

 

Ποιοι έχουν πληγεί περισσότερο


Οι νομοί που έχουν – αναλογικά με τον πληθυσμό τους – πληγεί περισσότερο με πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ο νομός Καστοριάς και το Άγιο Όρος.
Με μηδενικά ή και ελάχιστα κρούσματα είναι οι εξής:
  • Νομός Φωκίδας
  • Νομός Ευρυτανίας
  • Νομός Γρεβενών
  • Νομός Καρδίτσας

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου