ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί πρέπει να καταργηθεί η διάταξη που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης



Γιατί πρέπει να καταργηθεί η διάταξη που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Το 2010 και στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, θεσπίστηκαν με το νόμο 3863/2010 τα νέα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα νέα λοιπόν, γενικά ηλικιακά όρια
διαμορφώθηκαν στο 65ο έτος και στο 60ο έτος για όσους είχαν ασφάλιση από  35 και άνω έτη ή επιθυμούσαν να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, από 1/1/2022  θα πρέπει να αυξάνονται σε όλες της χώρες με βάση τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής.
Άρα στην πράξη αυτό σήμαινε ότι, εάν για παράδειγμα , το προσδόκιμο ζωής παρουσίαζε αύξηση κατά 6 μήνες, εντός της προηγούμενης δεκαετίας, το όριο ηλικίας των 65 ετών θα έπρεπε να διαμορφωθεί από 1/1/2022 στα 65 και 6 μήνες , ενώ το ηλικιακό όριο που αφορά όσους είχαν από 35 μέχρι και 40 έτη ασφάλισης ή για όσους λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη και ήταν με βάση το νόμο 3863/2010 στο 60ο έτος, θα έπρεπε αντίστοιχα να αυξηθεί στα 60 και 6 μήνες.
Ωστόσο, με το δεύτερο μνημόνιο και το νόμο 4093/2012 τα γενικά ηλικιακά όρια αυξήθηκαν από 1/1/2013 από το 65ο στο 67ο έτος και από το 60ο στο 62ο . Δεν χρειάστηκε λοιπόν να περιμένουμε το 2021 ή το 2022 και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης αυξήθηκαν κατά 2 έτη και μάλιστα χωρίς μεταβατική περίοδο για όσους δεν είχαν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2012.
Είναι προφανές ότι σε αυτή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα φθάναμε ενδεχόμενα το 2030, αν εφαρμοζόταν η αύξηση μετά το 2021.
Η αύξηση σε κάθε περίπτωση όμως έγινε , κάτω και από τις πιέσεις των Eυρωπαίων εταίρων τότε και τα νέα όρια είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ή να αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, έστω μετά το 2021.
Και επειδή συζητείται αυτές τις ημέρες το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Bουλή, θα ήταν χρήσιμο να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, έτσι ώστε να σταματήσει η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης.
Εξάλλου οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί τα χρόνια της κρίσης και οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία, με απίστευτη δυσκολία να ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας , ειδικά όταν πρόκειται για άτομα μιας κάποιας ηλικίας.
Πολλοί από αυτούς «είχαν φθάσει στην πηγή να πιουν νερό» και δεν τα κατάφεραν, λόγω των συνεχών αυξήσεων στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν είναι δυνατόν να τους συμβεί ξανά το ίδιο.
Ούτε είναι δυνατόν να θεωρούμε για τα περισσότερα από τα επαγγέλματα και πρωτίστως για μισθωτούς να εργάζονται μέχρι τα 67 ή ακόμη και μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Είναι γεγονός ότι για πολλές δεκαετίες τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης , ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στον λεγόμενο δημόσιο τομέα, ήταν προκλητικά χαμηλά.
Δεν είναι δυνατόν όμως να περάσουμε από τη μια άκρη στην άλλη. Δεν μπορεί να παραμένει ανοικτό, οποιοδήποτε ενδεχόμενο για παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ας ψηφιστεί λοιπόν τώρα η κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την αύξησή τους από 1/1/2022.
*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.
Το άρθρο του Γιώργου Κουτρουμάνη
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου