ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Πάνω από 25% οι διαφορές μεταξύ πραγματικών τετραγωνικών και τετραγωνικών που χρεώνουν οι Δήμοι

Πάνω από 25% οι διαφορές μεταξύ πραγματικών τετραγωνικών και τετραγωνικών που χρεώνουν οι Δήμοι




Μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων και στα τετραγωνικά βάσει των οποίων οι Δήμοι χρεώνουν δημοτικά τέλη και φόρους, αποκαλύπτονται από το πρώτο 24ωρο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Αυτές οι διαφορές ποσοστιαία μέχρι στιγμής υπερβαίνουν κατά μέσο όρο το 25% και καταδεικνύουν τα εξής: α) ότι ένα μεγάλο μέρος όσων τακτοποίησαν πολεοδομικά τα ακίνητα τους και ενημέρωσαν σχετικά και το Ε9 τους, δεν έπραξαν το ίδιο και με αποδέκτη τους Δήμους, προκειμένου να χρεώνονται τα σωστά δημοτικά τέλη και β) οι περισσότεροι Δήμοι αναμένεται να αρχίσουν να εισπράττουν μόλις ολοκληρωθεί όλη η σχετική διαδικασία σημαντικά αυξημένα τέλη και φόρους.
Όπως επισήμανε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο κ. Ιωάννης Τσιάμης, Πρόεδρος της επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, ο στόχος είναι να καλυφθούν από την λειτουργία της πλατφόρμας ένα ποσοστό 70-80% των περιπτώσεων, ενώ είναι προφανές πως θα υπάρξουν αρκετές περιπτώσεις για τις οποίες οι πολίτες θα χρειαστεί να απευθυνθούν απευθείας στους Δήμους.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσιάμης τόνισε πως το πρόβλημα των πλασματικών τετραγωνικών σε πολλές περιπτώσεις χρέωσης δημοτικών τελών θα παραμείνει.
Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί προς το παρόν να αντιμετωπιστεί, καθώς έχει την ρίζα του στο παρωχημένο μηχανογραφικό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο ο τελευταίος κληρονόμησε από την ΔΕΗ.
Αυτό το σύστημα είναι που υπολογίζει τα δημοτικά τέλη, τα οποία αναγράφονται στον λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως δεν δέχεται πάνω από δύο συντελεστές υπολογισμού των δημοτικών τελών, τη στιγμή που υπάρχουν αρκετοί Δήμοι που έχουν περισσότερους από δύο συντελεστές για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών. Αυτή η ασυμβατότητα μεταξύ του συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ και των περισσότερων από δύο συντελεστών δημοτικών τελών έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια το ζήτημα των πλασματικών τετραγωνικών, βάσει των οποίων σε κάποιες περιοχές οι Δήμοι χρεώνουν τα δημοτικά τέλη.
Συνολικά επί 7,5 εκατομμυρίων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα, σε 2,05 εκατ. εξ αυτών τα δημοτικά τέλη υπολογίζονται επί πλασματικών τετραγωνικών.
 thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου