ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Έρευνα: Το ανθρώπινο σώμα γίνεται πιο κρύο με την πάροδο του χρόνου


Έρευνα: Το ανθρώπινο σώμα γίνεται πιο κρύο με την πάροδο του χρόνου

To ανθρώπινο σώμα γίνεται πιο κρύο με το πέρασμα του χρόνου.
  Μέσα σε διάστημα 170 ετών, η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπου έπεσε κατά μισό βαθμό Κελσίου, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

«Η θερμοκρασία μας δεν είναι πια όση νομίζαμε», δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια Τζούλι Παρσονέτ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
 
«Αυτό που όλοι διδαχτήκαμε, ότι δηλαδή η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος είναι μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου, είναι πλέον λάθος.Το όριο των 37 βαθμών θεσπίστηκε το 1851, αλλά σύγχρονες μελέτες υποδηλώνουν ότι είναι πολύ υψηλό. Πρόσφατη έρευνα σε 25.000 Βρετανούς έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία σώματος, είναι 36,1 βαθμούς Κελσίου. Πιο πάνω σημαίνει πυρετός», προσθέτει η Βρετανή καθηγήτρια.
 
Στη νέα μελέτη, η καθηγήτρια και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία από την θερμομέτρηση 677.423 ανθρώπων.
 
Οι μετρήσεις έγιναν μεταξύ των ετών 1862 και 2017. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η μέση θερμοκρασία σώματος δεν παρέμεινε σταθερή όλα αυτά τα χρόνια. Μειωνόταν κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία που περνούσε.
 
Αυτό σημαίνει ότι, οι άνδρες που γεννήθηκαν το 2000, έχουν θερμοκρασία σώματος 0,59 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη απ΄όσους γεννήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που γεννήθηκαν το 2000 έχουν θερμοκρασία σώματος 0,32 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη απ’ όσες γεννήθηκαν το 1890.
Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «eLife» εξηγώντας τους λόγους στους οποίους πιθανόν οφείλεται η πτώση της μέσης θερμοκρασίας του ανθρωπίνου σώματος.
«Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι, οι διαφορές στη θερμοκρασία οφείλονται στην ελάττωση της χρόνιας φλεγμονής εξαιτίας παραγόντων όπως η οικονομική ανέχεια, και οι κακές συνθήκες διαβίωσης. Σήμερα όμως υπάρχουν τεράστιες βελτιώσεις στη δημόσια υγεία, χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής και τη βελτίωση στις συνθήκες υγιεινής, στην πρόσβαση στην τροφή και στις συνθήκες διαβίωσης», υποστηρίζει η ερευνήτρια Τζούλι Πάρσονετ.
 seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου