ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Εξέπνευσε, χωρίς συμφωνία, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ


Εξέπνευσε, χωρίς συμφωνία, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ


Εξέπνευσε τυπικά χθες η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στον ΟΤΕ, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί συμφωνία μετενέργειας με την οποία διασφαλίζονται μισθοί και θέσεις εργασίας έως όπου υπογραφεί, εάν αυτό συμβεί, νέα.

Η επόμενη ημέρα παραμένει ρευστή καθώς η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει εξαγγείλει απεργία διαρκείας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θέτοντας όρους για την υπογραφή νέας ΣΣΕ με τους οποίους δεν συναινεί η διοίκηση του ΟΤΕ. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει διαμηνύσει, μεταξύ άλλων, πως δεν δέχεται καμία απόλυση, ζητά αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους, επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων και τριετή Σ.Σ.Ε. στον ΟΤΕ και σε όλες τις θυγατρικές. Η πλευρά του ΟΤΕ έχει προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μονοετή ΣΣΕ ώστε να προετοιμαστεί για τον μετασχηματισμό του Ομίλου, μηδενικές αυξήσεις στους παλαιούς εργαζόμενους και έως 3% στους νέους εργαζόμενους.
Κλιμάκωση
Η νέα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ επέλεξε να κλιμακώσει τις ενέργειές της και αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων. Οι κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν, εκτός εάν υπάρξει διαφορετική εξέλιξη, και το 2020 (από τις 2/01/2020 έως και 5/01/2020 και 7/01/2020 έως και 12/01/2020). Οι συνδικαλιστές στις ανακοινώσεις τους αναφέρουν πως η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία είναι "συντριπτική”, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά του Οργανισμού.
Με τις δύο πλευρές σε ευθεία σύγκρουση, σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ τυπικά και ουσιαστικά δεν καλύπτονται από την προηγούμενη ΣΣΕ που εξέπνευσε χθες. Σε αντίθεση με τον ΟΤΕ, στην Cosmote οι συνδικαλιστές και η διοίκηση συμφώνησαν για τρίμηνη παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, όσο διαρκούν δηλαδή οι διαπραγματεύσεις για την νέα Συλλογική Σύμβαση, καθώς η παρούσα εξέπνευσε στις 30/12/2019.
Τυπικά, από σήμερα οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης επιστρέφουν σε καθεστώς 8ωρης εργασίας και σε διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια που περιλαμβάνουν αυξήσεις, πλην δεν υφίσταται ουδεμία διασφάλιση θέσεων εργασίας κάτι που είχε συμφωνηθεί με τις προηγούμενες ΣΣΕ, αντίθετα ενεργοποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις αναφορικά με απολύσεις εργαζομένων, κατάργηση επιδομάτων κλπ. Μένει να φανεί εάν και πότε οι δύο πλευρές θα καθίζουν στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να να εξευρεθεί μια κοινώς αποδεκτή συνθήκη για την επόμενη ημέρα στον Οργανισμό.
Έμειναν επτά
Σε ότι αφορά στο μείζον θέμα των εργαζομένων στις υπηρεσίες φύλαξης οι θέσεις εργασίας των οποίων καταργήθηκε, από τους αρχικά εννέα που δεν δέχθηκαν το πρόγραμμα αποζημίωσης με το αιτιολογικό ότι "δεν μπορούν να απολυθούν”, οι δύο τις τελευταίες ημέρες αποδέχθηκαν την πρόταση. Για τους υπόλοιπους επτά, η διοίκηση έχει ανακοινώσει πως "η σύμβασή τους θα λυθεί στις 31/12”.
Εν όψει των εξελίξεων αυτών, η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα προχωρήσει σήμερα στον εκ νέου αποκλεισμό του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου