ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Creta Farms: «Μπαράζ» εξωδίκων -Τι συμβαίνει με την εταιρεία



«Μπαλάκι» έχει γίνει η ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της Creta Farms μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη, βασικών μετόχων της εταιρείας, με την κόντρα να λαμβάνει πλέον και ένδικες
διαστάσεις σε μια συγκυρία που έχουν κλείσει οι γραμμές χρηματοδότησης, οδηγώντας σε «ασφυξία» τη δραστηριότητα της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας.
Tα μέλη του Δ.Σ. και της Επιτροπής Ελέγχου της Κρέτα Φαρμ ΚΡΕΤΑ ΑΒΕΕ απέστειλαν απαντητικό εξώδικο προς τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη μιλώντας για «πόλεμο λάσπης» και απευθύνοντάς του μεταξύ άλλων τη βαριά κατηγορία ότι είχε σκοπό να καταστρέψει οικονομικά την εταιρεία με συκοφαντίες για την επάρκεια των οργάνων της και της διοίκησής της, διασύροντάς την στο επενδυτικό κοινό, τους πιστωτές, τους καταναλωτές και τους συνεργάτες της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το διοικητικό συμβούλιο, μέχρι τα γεγονότα του περασμένου Απριλίου-Μαΐου η εταιρεία είχε μηδενικά ληξιπρόθεσμα προς τράπεζες και κοινοπραξία ομολογιούχων και παρουσίαζε ρεκόρ πωλήσεων, με σταθερή αύξηση πωλήσεων για 9 διαδοχικά τρίμηνα, ρυθμό ανάπτυξης 16% στις πωλήσεις και 20% στα μικτά κέρδη στο α’ τρίμηνο του 2018 και με τα δύο νέα προϊόντα, γύρος κοτόπουλο και γύρος χοιρινός, να φθάνουν μερίδιο αγοράς 50%. Έκτοτε τα μεγέθη της εταιρείας επιβραδύνονται. Ειδικότερα, από 20.5.2019 οι πιστώτριες τράπεζες έχουν μειώσει κατά πολλά εκατ. ευρώ μονομερώς τις συμβατικές γραμμές πίστωσης ιδίως σε κεφάλαιο κίνησης. Τα όρια factoring έχουν μειωθεί κατά 2 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιες τράπεζες παρακρατούν μελλοντικούς τόκους κοινοπρακτικών δανείων από τις πωλήσεις (π.χ. η Πειραιώς μείωσε τη χρηματοδότηση factoring από το 90% της εκχωρούμενης απαίτησης στο 55%, ενώ στα τέλη Μαΐου άλλες τράπεζες μηδένισαν όλα τα όρια factoring).
Επίσης το όριο των εγγυητικών επιστολών μειώθηκε από τις τράπεζες από τα 3,5 εκατ. ευρώ σε 800 χιλ. ευρώ, ενώ ορισμένες μηδένισαν τα όρια. Ταυτόχρονα διεκόπη η χορήγηση φύλλων επιταγών προς την εταιρεία για την εξυπηρέτηση εμπορικών συναλλαγών.
Πόρισμα PwC
Στο εξώδικο, που υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Εμμανουήλ Δομαζάκις, γίνεται επίσης αναφορά στο πόρισμα της PwC, το οποίο φέρεται να αποδεικνύει το ανύπαρκτο των ισχυρισμών του Κ. Δομαζάκη περί «ταμειακής διευκόλυνσης» προς την εταιρεία. Γι’ αυτό τον σκοπό εικάζεται ότι ο τελευταίος δεν προτίθεται να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία της PwC για τη λήψη του πορίσματος αλλά να κινηθεί κατά αυτής.
Μέσω του εξωδίκου, η εταιρεία καταγράφει επίσης σειρά ενεργειών και δηλώσεων του Κωνσταντίνου Δομαζάκη οι οποίες, όπως αναφέρει, είχαν ολέθριες συνέπειες στη φήμη, στην αξιοπιστία, στο εμπορικό μέλλον της και κυρίως στις 850 οικογένειες των εργαζομένων της.
Η διοίκηση της ρεθυμνιώτικης αλλαντοβιομηχανίας επικαλείται μία σειρά ενεργειών και δηλώσεων του Κ. Δομαζάκη, που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην εταιρεία και ειδικότερα μεταξύ άλλων αναφέρεται στα εξής ζητήματα:
* Ανάκληση του Κ. Δομαζάκη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η σχετική απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας έχει κριθεί δικαστικά σε πρώτο βαθμό. Συζητήθηκε ενώπιον του προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου και απορρίφθηκε, ενώ έπεται η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στις 2.10.2019.
* Οικονομικά προβλήματα στην εταιρεία από την ημέρα αποπομπής του Κ. Δομαζάκη από το Δ.Σ. στις 6 Μαΐου, οπότε και φέρεται να απείλησε ότι θα «ρίξει» την εταιρεία.
* Οφειλή της εταιρείας προς τον Κ. Δομαζάκη. Αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις του Δ.Σ. και του νομικού συμβούλου δεν τέθηκε θέμα δήθεν οφειλής 11,61 εκατ. ευρώ που ανάγεται στα έτη 2005 – 2006.
* Αξιοπιστία. Δεν δόθηκαν στοιχεία στον έλεγχο που διενήργησε η PwC για τη φερόμενη οφειλή, με αποτέλεσμα να αμφισβητηθούν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας σε βάθος 14 ετών.
* Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Η βλαπτική για την εταιρεία συμπεριφορά, με την άρνηση του Κ. Δομαζάκη να εγκρίνει τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις 2018 στη συνεδρίαση της 24.4.2019, είχε παρενέργειες που οδήγησαν στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής λόγω εκπρόθεσμης δημοσίευσης, αλλά και αμφισβήτησης της ορθότητας των χρηματοοικονομικών καταστάσεων από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο.
* Ενημέρωση των τραπεζών για υποβολή από τον ίδιο τον Κ. Δομαζάκη μήνυσης – έγκλησης κατά του Εμ. Δομαζάκι και πληθώρας πρώην και νυν στελεχών της εταιρείας για υπεξαίρεση.
* Ομολογιούχοι. Επιστολή με ισχυρισμούς ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας από το 2005 είναι ψευδείς και εικονικές. Η επιστολή δε κοινοποιήθηκε από τον Κ. Δομαζάκη σε δεκάδες τραπεζικά στελέχη, γεγονός που έδωσε ώθηση στην καταγγελία δανείων και στον «ξαφνικό θάνατο» της εταιρείας.
Υπουργικό μήνυμα
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, που μεσολάβησε για την υπογραφή MOU, βάσει του οποίου «άνοιξαν» οι τράπεζες το factoring και τις εγγυητικές επιστολές, όταν υπεγράφη το MOU ήταν ήδη αργά, καθώς η εταιρεία είχε ήδη εξαντλήσει όλη της την αποθήκη και άρα στην πραγματικότητα δεν είχε παραγωγή για να έχει factoring άξιο λόγου. Άρα ήθελε και νέο κεφάλαιο και νέο δανεισμό. Σημείωσε ότι ο ίδιος έχει πιέσει τις τράπεζες πολύ περισσότερο του θεσμικού του ρόλου -εφόσον ικανοποιηθεί το νομικό θέμα των εξασφαλίσεων- για να δοθεί το rescue capital και να μείνει εν λειτουργία η εταιρεία. Τόνισε όμως ότι «την απόφαση δεν την παίρνει ο υπουργός, την παίρνουν οι μέτοχοι. Η εταιρεία αργοπεθαίνει εάν δεν πάρουν γρήγορα αποφάσεις οι αδελφοί Δομαζάκη. Είναι καθαρά θέμα των δύο μετόχων να αποφασίσουν εάν θέλουν η εταιρεία να προχωρήσει στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή εν λειτουργία ή κλειστή».
 Πηγή: Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου