ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

«Φωτιά» στο πετρέλαιο μετά το χτύπημα στη Σαουδική Αραβία - Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

  «Φωτιά» στο πετρέλαιο μετά το χτύπημα στη Σαουδική Αραβία - Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Εκτίναξη έως και 20% κατέγραψε ενδοσυνεδριακά η διεθνής τιμή του πετρελαίου στις συναλλαγές στις αγορές της Ασίας μετά τις νέες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.




Θέμα χρόνου είναι να φτάσουν οι επιπτώσεις και στην Ελλάδα.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ διαμορφώνεται στα 66,11 δολάρια το βαρέλι, 9,78% υψηλοτέρα από το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται στα 56,90 δολάρια το βαρέλι, 8,66% υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Παράγοντες της αγοράς πετρελαίου εκφράζουν ανησυχίες ότι οι τιμές μπορεί να σκαρφαλώσουν ακόμη και κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι εάν η Σαουδική Αραβία δεν μπορέσει σύντομα να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχουν επηρεάσει τη μισή παραγωγή «μαύρου χρυσού».
Πρόκειται για 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τη χώρα που κάνει τις μεγαλύτερης εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

Την ευθύνη για την επίθεση που έγινε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, της Aramco, την ανέλαβαν οι Χούθι από την Υεμένη οι οποίοι υποστηρίζονται παραδοσιακά από το Ιράν.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κατηγόρησαν ξανά άμεσα το Ιράν για τέτοιου είδους επιθέσεις.
Η Τεχεράνη απέρριψε τις αιτιάσεις και προειδοποίησε ότι η χώρα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για πόλεμο.

Την εκτίναξη συγκράτησε κάπως ένα tweet του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ ότι έδωσε εντολή να απελευθερωθεί μέρος από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, έτσι ώστε να διατεθούν - εάν χρειαστεί- ποσότητες πετρελαίου στις αγορές, προκειμένου να είναι επαρκώς καλυμμένες και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στις τιμές.

Η Κομισιόν χτύπησε το καμπανάκι ότι τέτοιες εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία με πετρέλαιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πλέον αναμένεται ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από επιθέσεις με drones.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, συνιστά την μεγαλύτερη αιφνίδια διακοπή παραγωγής που έχει γίνει ποτέ, ξεπερνώντας την απώλεια από τις ποσότητες πετρελαίου του Κουβέιτ και του Ιράκ, όταν τον Αύγουστο του 1990, ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στη γειτονική χώρα.

Επίσης, υπερβαίνει την απώλεια της παραγωγής ιρανικού πετρελαίου το 1979 κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

 
Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα:

Θεωρείται βέβαιο ότι οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν αλώβητη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης Θέμη Κιουρτσή, εάν δεν αποκλιμακωθούν γρήγορα οι διεθνείς τιμές, τότε μέσα στην εβδομάδα θα δούμε αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων της τάξεως του 3-4%.

«Η αύξηση του αργού πετρελαίου και των παραγώγων του το πρωί άγγιζε το 10%. Αυτό το ποσοστό θα επιβαρύνει 3 με 4 % την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου, αύξηση που θα εμφανιστεί στα πρατήρια και στους καταναλωτές την Πέμπτη ή την Παρασκευή», τόνισε ο κ. Κιουρτσής.
Υπενθυμίζεται ότι σε λιγότερο από ένα μήνα, θα κάνει πρεμιέρα και το πετρέλαιο θέρμανσης.



thessnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου