ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ στην Θεσσαλονίκη - Η ιστορία του και η δράση του στον αντιδικτατορικό αγώνα

 Το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ στην Θεσσαλονίκη - Η ιστορία του και η δράση του στον αντιδικτατορικό αγώνα

ο αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσε στην Θεσσαλονίκη, θα παραμείνει για τους επόμενους τρεις μήνες και θα είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Το ιστορικό πλοίο ΒΕΛΟΣ, τύπου D-16 (πρώην USS CHARRETTE DD 581) που συνδέθηκε με την αντιδικτατορική δράση, ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942.

Σήμερα παροπλισμένο πλέον, είναι επισκέψιμο ως πλωτό μουσείο και βρίσκεται από το 2002 στο χώρο του “Άλσους Ναυτικής Παράδοσης” στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου.

Οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να το επισκεφτούν από το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 και για τους επόμενους τρεις μήνες καθώς έχει αγκυροβολήσει την Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στο ύψος της οδού Κάλλας.
 

 
 
Η ιστορία του ΒΕΛΟΣ
Το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, καθώς και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών.
Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απονεμήθηκαν στο πλοίο δεκατρείς σταυροί μάχης και άλλα παράσημα.
Το 1958 αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό μαζί με τρία ομοίου τύπου (Αντιτορπιλικά τύπου FLETCHER) το Α/Τ ΑΣΠΙΣ, Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ και Α/Τ ΛΟΓΧΗ, στα πλαίσια αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΟΣ.
Το πλοίο κατέπλευσε στην Ελλάδα με Ελληνική σημαία στις 16 Ιουνίου 1959 και πρώτος κυβερνήτης του υπήρξε ο Αντιπλοίαρχος Γ.Μόραλης.


 
 
Η δράση του ΒΕΛΟΣ κατά τη διάρκεια της  Χούντας
Σημαντική υπήρξε η συμβολή του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ στην αντιδικτατορική δράση.
Ήταν 23 Μαΐου 1973, όταν το αντιτορπιλικό Βέλος με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Νικολάου Παππά, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ, αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην δικτατορία στην Ελλάδα και αρνήθηκε να επιστρέψει πίσω.

Κατά την διάρκεια περιπολίας του μεταξύ Ιταλίας και Σαρδηνίας με άλλα σκάφη του ΝΑΤΟ, ο κυβερνήτης του ΒΕΛΟΣ μαθαίνει ότι στην Ελλάδα, 60 αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, 4  αξιωματικοί από την Πολεμική Αεροπορία και 4 αξιωματικοί από τον Στρατό, συνελήφθησαν και βασανίστηκαν. 
Ο Παππάς αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για αξιωματικούς που αντιστάθηκαν κατά της χούντας και αποφασίζει να δράσει για να παρακινήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Συγκέντρωσε όλο το πλήρωμα του ΒΕΛΟΣ στην πρύμνη και ανακοίνωσε την απόφαση του η οποία ακούστηκε με ενθουσιασμό. Ο Παππάς ενημέρωσε το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τις προθέσεις του αναφερόμενος στο προοίμιο της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού (ιδρυτική συνθήκη για το ΝΑΤΟ) που δηλώνει ότι «όλες οι κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να διαφυλάξουν  την ελευθερία, την κοινή κληρονομιά και τον πολιτισμό των λαών, της ατομικής ελευθερίας και του κράτους δικαίου» και ταξίδεψε για την Ρώμη.




Εκεί κατέπλευσε περίπου 3,5 ναυτικά μίλια από την ακτή του Fiumicino της Ιταλίας, όπου ο Κυβερνήτης, έξι Αξιωματικοί και εικοσιπέντε Υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολίτικοι εξόριστοι.

Το αντιτορπιλικό το οποίο συμμετείχε σε εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις, σε επίδειξη Σημαίας στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς και στις επιχειρήσεις στη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης του 1964, 1967, 1974 και 1987, παροπλίσθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991 έχοντας διανύσει συνολικά 362,662 ναυτικά μίλια.
Το 1994 με απόφαση του ΥΕΘΑ/ΓΕΒ χαρακτηρίστηκε ως “Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα “Α/Τ ΒΕΛΟΣ” και ελλιμενίσθη στο Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ.
 
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το ΒΕΛΟΣ που κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη





 

thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου