ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Μειώνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για θέρμανση με καυσόξυλα και πέλλετ




«Θαμπώνει» ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την θέρμανση του σπιτιού τους με καυσόξυλα, «αφού η εξάπλωση του φυσικού αερίου τραβά σαν
μαγνήτης τους καταναλωτές, μιας και αποτελεί προσοδοφόρα και ασφαλή λύση» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Δρ. Γιώργος Νταλός.
«Έχει αλλάξει το κομμάτι της θερμικής ενέργειας την τελευταία τριετία, με την εξάπλωση του φυσικού αερίου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας: «Βεβαίως, βελτιώθηκαν και σημαντικά τα πράγματα σε επίπεδο έθνους, αφού η κατάσταση σήμερα δεν είναι όπως πριν από μια πενταετία, οπότε και η βαθιά κρίση ήταν ακόμη παρούσα».
Έτσι, «πλέον η καύση ξύλου αποτελεί υπόθεση των παραδοσιακών χρηστών του, εκείνων που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου το φυσικό αέριο δεν έχει κάνει ακόμη την άφιξή του» τόνισε και προσέθεσε: «Οι εποχές που ζούσαμε με καταναλωτές να καίνε καδρόνια και ό,τι άλλο έβρισκαν για να ζεσταθούν, εκτιμώ ότι έχουν παρέλθει, τουλάχιστον για τη μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων πολιτών».
Καυσόξυλα με το… κυβικό και το πέλλετ
Με το κυβικό και όχι με το βάρος, αγοράζουν πλέον οι Έλληνες καταναλωτές τα καυσόξυλα που χρειάζονται και «πλέον αυτή η πρακτική έχει περάσει για τα καλά στην αγορά, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρχε μια δυσκολία συμφιλίωσης με τον νέο τρόπο διάθεσης».
Όπως εξήγησε ο κ. Νταλός, «η ζήτηση στην αγορά καυσόξυλου παραμένει μεν, αλλά είναι υποτονική έναντι της εικόνας που παρουσιαζόταν πριν από μερικά χρόνια» και προσέθεσε, «σήμερα οι τιμές διαμορφώνονται σε 80-90 ευρώ/κυβικό, όταν τον Οκτώβριο του 2015 κυμαίνονταν σε 55-80 ευρώ και τον αντίστοιχο μήνα το 2013 σε 57-62 ευρώ/κυβικό».
Πάντως, «ισχυρός ανταγωνιστής» των καυσοξύλων, αλλά και η «καλύτερη λύση για όσους αναζητούν μια πιο οικονομική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη θέρμανση του σπιτιού τους, παραμένουν τα πέλλετ», επισήμανε ο κ. Νταλός, εξηγώντας ότι τα πέλλετ «προσφέρουν απόδοση έως και 98%, αφού περιέχουν υγρασία μικρότερη του 10%». Αναφορικά με την αξία τους, ο ίδιος σημείωσε ότι με δεδομένο ότι τα πέλλετ είναι ένα χρηματιστηριακό και εποχιακό είδος, η καλύτερη εποχή για να αγοράσει κάποιος είναι το καλοκαίρι, οπότε και η τιμή διαμορφώνεται σε 220-250 ευρώ, ενώ σήμερα, που βρισκόμαστε προ πυλών του χειμώνα, ανέρχεται σε 240-320 ευρώ/τόνο.
Στην χρήση των πέλλετ προσφεύγει μεγαλύτερη μερίδα Ελλήνων καταναλωτών, «μιας και τις προηγούμενες χρονιές σημαντικός αριθμός πολιτών της χώρας μας αγόρασαν σόμπες ή λέβητες καύσης», είπε ενώ αναφερόμενος στις μπρικέτες, επισήμανε ότι αποτελούν επίσης μια καλή λύση για την αντικατάσταση των καυσόξυλων μιας και η τυποποίηση της παραγωγής τους οδηγεί σε προϊόντα με χαμηλή υγρασία και καλή θερμογόνο δύναμη. Προειδοποίησε όμως ότι πρέπει να δοθεί «προσοχή στην καύση τους μιας και είναι πολύ πιο εύφλεκτες και με μεγαλύτερη θερμιδική απόδοση από τα καυσόξυλα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή».
Τι να προσέξουν οι καταναλωτές για να μην πέσουν… θύματα
Υπογραμμίζοντας ότι με τα πρόστιμα για πώληση ξύλου με τον τόνο και όχι με το κυβικό να ξεκινούν από 1.000 ευρώ «η συμμόρφωση δεν άργησε», ωστόσο, όπως πρόσθεσε «επειδή πάλι υπάρχουν τρόποι οι καταναλωτές να εξαπατηθούν, θα πρέπει αυτοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο στοίβαξής τους, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός, εξωτερικά, αλλά και στη μέση».
Παράλληλα, ο κ. Νταλός συνέστησε στους καταναλωτές που ακόμη «ψηφίζουν» καυσόξυλα, να προμηθεύονται οξιά και δρυ και να προσέχουν να μην πέσουν «θύματα» των κωνοφόρων δέντρων, αφού η καύση τους σε κλειστές εστίες οδηγεί σε κίνδυνο πυρκαγιάς στη στέγη, και πρότεινε τα ξύλα πριν καούν να μένουν στον ήλιο, έτσι ώστε να στραγγίξουν από την υγρασία που ενδεχόμενα θα έχουν και να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
Για τα πέλλετ, ο κ. Νταλός τόνισε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου, να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα, και σημείωσε πως και στις δύο περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο. Για τα πέλλετ μάλιστα επισήμανε ότι «δεν είναι καλό να αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πέραν του ενός έτους, αφού όταν γίνεται αυτό η υγρασία τους ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να σημειώνονται προβλήματα στην καύση».
Ανάγκη χάραξης πολιτικής για το… ξύλο
Την ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για το ξύλο, υπογράμμισε ο κ. Νταλός, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να γίνει καταγραφή της ποσότητας και να οριστεί η αξιοποίησή του».
Με τις πυρκαγιές, όπως εξήγησε ο ίδιος υπάρχει έλλειψη ξυλείας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι δασικές βιομηχανίες να είναι ελλειμματικές σε πρώτη ύλη και να εισάγουν σε ποσοστό ως και 70% από χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.
«Πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα υπολείμματα ξύλου, είτε από πυρκαγιά, είτε από προσβολή ασθενειών», τόνισε ο ίδιος και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και μέριμνα ώστε ο ξυλώδης όγκος που είναι σε καλή κατάσταση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη από τις βιομηχανίες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου