ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Τα «δώρα», τα «μέτωπα» και οι «εκπλήξεις» στον προϋπολογισμό του 2020

Τα «δώρα», τα «μέτωπα» και οι «εκπλήξεις» στον προϋπολογισμό του 2020

Και μέτρα με θετική δημοσιονομική απόδοση στον προϋπολογισμό του 2020 για να χρηματοδοτηθεί το πακέτο της ΔΕΘ – Πώς θα βγει ο προϋπολογισμός

Πολλοί είναι ακόμη οι «άγνωστοι Χ» στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 αν και το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται «σε καλό δρόμο». Ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς φαίνεται να «κληροδοτεί» πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον επόμενο. Υπάρχει η βεβαιότητα ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2020. Ωστόσο από χθες κυβερνητικό στέλεχος έριξε και την «βόμβα»: θα υπάρξουν και μέτρα που θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Δεν θα είναι φόροι, έσπευσε να διευκρινίσει και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη αύξηση των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τρία μέτωπα
Πρώτο μέτωπο: το «σενάριο βάσης»
Είναι τα «θεμέλια» πάνω στα οποία θα στηριχτεί ο προϋπολογισμός του 2020 για τα οποία όμως υπάρχουν ακόμη διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μπουν. Το σενάριο βάσης, στήνεται με βάση την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης, την εκτίμηση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019 αλλά και τις βασικές παραδοχές για την πορεία των δημοσίων δαπανών και των εσόδων της επόμενης χρονιάς. Μέχρι στιγμής –διότι υπολείπονται ακόμη τέσσερις μήνες για να κλείσει η φετινή χρονιά- θεσμοί και κυβέρνηση συγκλίνουν στο ότι θα παραχθεί το 2019 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει δύο «μεταβλητές» που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον προϋπολογισμό του 2020. Η μία έχει να κάνει με τις εισπράξεις του ΦΠΑ οι οποίες κινούνται καλύτερα από ότι αναμενόταν και η δεύτερη με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στον ΦΠΑ, αναμενόταν ότι θα δημιουργηθεί «τρύπα» 440 εκατ. ευρώ λόγω των μειώσεων στους συντελεστές για τα τρόφιμα, την εστίαση και την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό δεν συνέβη και θεωρείται θετικό για τον προϋπολογισμό του 2020 καθώς για την επόμενη χρονιά η «ζημιά» από τις μειώσεις στον ΦΠΑ έχει προϋπολογιστεί στα 650 εκατ. ευρώ (σ.σ επειδή οι χαμηλοί συντελεστές θα ισχύσουν για όλο το χρόνο και όχι για 7 μήνες όπως συνέβη το 2019). Όσο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι ακόμη αστάθμητος παράγοντας. Το πιθανότερο είναι ότι θα ανακοινωθεί παράταση προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας (ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία όπου τα προβλήματα είναι πολλά) κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες για να υπάρξει σαφής εικόνα για την πορεία εκτέλεσης.
Δεύτερο μέτωπο: οι εξαγγελίες της ΔΕΘ
Κυβερνητικό στέλεχος, εμφανιζόταν χθες βέβαιο ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (μείωση συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, συντελεστής 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος, επίδομα γέννας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούλιο κλπ) θα αποτελέσουν κομμάτι του προϋπολογισμού του 2020 ενώ προσδιόριζε το δημοσιονομικό τους κόστος στο 1 δις. ευρώ (αρχικά είχε υπολογιστεί στα 1,2 δις. ευρώ). Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται όμως η συζήτηση με τους δανειστές για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων αυτών των μέτρων. Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση –και είναι βάσιμη- ότι πολλά από τα προωθούμενα μέτρα έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα και ως εκ τούτου μπορούν να «σβήσουν» το δημοσιονομικό κόστος. Για παράδειγμα, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κοστίζει περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως θα καταγραφεί μόνο αν τα δηλωθέντα κέρδη παραμείνουν στάσιμα στα 14 δις. ευρώ τον χρόνο. Αν αυξηθούν κατά 10%, το κόστος θα πέσει στα 300 εκατ. ευρώ ενώ αν αυξηθούν κατά 20%, το κόστος θα εκμηδενιστεί. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τη θέσπιση συντελεστή 9% για τα φυσικά πρόσωπα. Ο στόχος είναι να αυξηθεί το δηλωθέν εισόδημα (δηλαδή η φορολογητέα ύλη) ειδικά από όσους εμφανίζουν αποδοχές έως και 10-15.000 ευρώ τον χρόνο.
Το τρίτο μέτωπο: Τα νέα μέτρα
Δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι ή μειώσεις δαπανών με την έννοια που αυτό συνέβαινε τα τελευταία 10 χρόνια έσπευδε να διευκρινίσει χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή αναλύοντας τη διαπραγμάτευση για την πορεία των διαπραγματεύσεων επί του προϋπολογισμού. Ωστόσο, ήταν σαφής λέγοντας ότι με τον προϋπολογισμό του 2020 θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Μια από αυτές θα είναι η αύξηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών. Ενώ σήμερα οι πληρωμές υπολογίζονται με συντελεστές από 10-20%, με το νέο καθεστώς αυτές θα γίνουν πολύ μεγαλύτερες. Επίσης, υπάρχει η συζήτηση για την αλλαγή των «οροφών» στις δημόσιες δαπάνες όπως επίσης και η θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα αλλά είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες ακόμη. Πρώτος στόχος είναι να καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 7 Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου.
 fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου