ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Μεγάλο παιχνίδι με τις μικρές τράπεζες


Μεγάλο παιχνίδι με τις μικρές τράπεζες

Αναζοπυρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο, με «παλιούς γνώριμους» της αγοράς να στρέφονται στις μικρότερες τράπεζες.
Την ώρα που οι συστημικές τράπεζες δίνουν τη μάχη των κόκκινων δανείων, μικρότερες, μη συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν τα «πυρομαχικά» τους για να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, απαλλαγμένες από τοξικά χαρτοφυλάκια.
Praxia, η πρώτη ψηφιακή τράπεζα
Ζήτημα ημερών είναι να λανσάρει το πρώτο «καλάθι» ψηφιακών προϊόντων για επιχειρήσεις και ιδιώτες η Praxia Bank, η οποία προσφέρει ήδη corporate δάνεια που χρηματοδοτεί με καταθέσεις μέσω της γερμανικής πλατφόρμας Raisin.  Η πραγματική πρόκληση για τη νέα τράπεζα είναι να φέρει καινοτόμα προϊόντα και εργαλεία πίστωσης στην αγορά, κερδίζοντας το στοίχημα της ψηφιακής εποχής.
Την ίδια ώρα, έντονη συζήτηση γίνεται στην αγορά για μεγάλο επενδυτή που θα μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, ρίχνοντας «ζεστό» χρήμα επιπλέον της επένδυσης 70 εκατ. ευρώ των διεθνών επενδυτών Μπομπ Ντάιμοντ και Κοράντο Πασέρα. Στους υποψήφιους «μνηστήρες» περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, τα οποία έχουν στο παρελθόν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εγχώριο κλάδο.
Attica Bank, παλιά αλλά «καθαρή»
Επέκταση του δικτύου καταστημάτων και δυναμική στροφή προς τις ψηφιακές υπηρεσίες σχεδιάζει η νέα διοίκηση της Attica Bank, η οποία έχει κατορθώσει να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό της σε πιο υγιή επίπεδα από τις συστημικές. Ταυτόχρονα, η τράπεζα τα προηγούμενα χρόνια εφάρμοσε πρόγραμμα αναδιοργάνωσης εφάμιλλο με αυτό των συστημικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να συρρικνώσει δίκτυο και προσωπικό περισσότερο απ’ ό,τι χρειαζόταν.
Έτσι, βρίσκεται σήμερα σε θέση ετοιμότητας για να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στον χάρτη των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων της χώρας και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς. Αυτό θα επιτευχθεί ακόμη ταχύτερα σε περίπτωση ιδιωτικοποίηση της τράπεζας με διάθεση του πλειοψηφικού ποσοστού 46% από τον ΕΦΚΑ (το ΤΣΜΕΔΕ διαθέτει το 5,625%). Ήδη, οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετοί και από αυτούς δεν εξαιρούνται οι «γνωστοί-άγνωστοι» που κοιτάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους μικρότερους παίκτες.
Οι μικρές που… μεγαλώνουν
Δύο μικρές τράπεζες «ειδικού σκοπού» επανατοποθετούνται στην αγορά με βλέμμα στο retail και το corporate και όχημα την ψηφιοποίηση που υπαγορεύει η νέα εποχή στο banking. Η πρώτη είναι η IBG -που θα μετονομαστεί σε Optima Bank– που αγοράστηκε μέσα στο προηγούμενο έτος από τον Όμιλο Βαρδιονογιάννη μέσω της Motor Oil. Το σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη της μικρής αλλά υγιούς τράπεζας θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ενεργειακός κλάδος -λόγω των μετόχων– ωστόσο αναμένεται να επεκταθεί με πιο ολοκληρωμένα offeringrs.
Η δεύτερη είναι η Aegean Baltic Bank, η οποία μετασχηματίζεται σε «μικρή δύναμη» του τραπεζικού κλάδου. Με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και «πράσινο» χαρτοφυλάκιο, η μέχρι πρότινος ναυτιλιακή τράπεζα ανοίγεται στην ευρύτερη αγορά με όχημα το γαλλικό fund Chevavari  που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  δρομολογεί την ενίσχυση της παρουσίας του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
 insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου