ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Τεράστιες οι ζημιές από την χαλαζόπτωση σε Ημαθία και Πέλλα

Τεράστιες οι ζημιές από την χαλαζόπτωση σε Ημαθία και Πέλλα




Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε δενδροκαλλιέργειες σε Ημαθία και Πέλλα από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν κυρίως τα ροδάκινα, τα ακτινίδια, αλλά και τα κεράσια, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.

Οι παραγωγοί ζητούν να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν αποζημιώσεις.
Ειδικότερα, οι αγρότες-παραγωγοί έχουν επεξεργαστεί 10 προτάσεις με επείγοντα μέτρα, τα οποία ήδη βρίσκονται στα χέρια των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.
Τα μέτρα είναι:
1.Άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις σε όλη την επικράτεια των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας από εξουσιοδοτημένα συνεργεία εκτιμητών.
2.Επίσπευση των διαδικασιών καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες, σε τιμές που είναι δίκαιες και ανάλογες του κόπου και των εξόδων που κατέβαλαν οι αγρότες και διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους.
3.Αποσυμφόρηση των βιομηχανιών με πρόγραμμα δωρεάν διανομής των αδιάθετων ποσοτήτων ροδακίνων σε κοινωφελή ιδρύματα, σχολεία, στρατό, κλπ.
4.Έναρξη διαδικασίας καταβολής προκαταβολών αποζημιώσεων για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών των αγροτών και των οικογενειών τους.
5.Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προς ένα ορθολογικότερο και αποτελεσματικότερο πλαίσιο εκτίμησης καταστροφών των αγροτικών παραγωγών από θεομηνίες, με γρήγορες διαδικασίες αποζημίωσης.
6.Επέκταση και ενίσχυση των προγραμμάτων παθητικής και ενεργητικής προστασίας από το χαλάζι (χρηματοδότηση εγκατάστασης υποδομών αντιχαλαζικής προστασίας και εφαρμογή του προγράμματος προστασίας από χαλάζι με εναέρια μέσα)
7.Λήψη ειδικών μέτρων για την τακτοποίηση οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών (συμψηφισμός οικονομικών υποχρεώσεων αγροτών προς ΕΛΓΑ) και αναστολή καταβολής οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών σε άλλους δημόσιους φορείς.
8.Άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 20 του Ν. 2190/94 για προσλήψεις γεωπόνων-εκτιμητών.
9.Άμεση υπογραφή της ΚΥΑ για πληρωμή του 30% των περσινών αποζημιώσεων στους παραγωγούς.
10.Στήριξη μέσω του de minimis, με μεγαλύτερα ποσά που να καλύψουν το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ανακοίνωσε μέτρα με τα οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αγορά του επιτραπέζιου ροδάκινου και των νεκταρινιών, όπως οι χαμηλές τιμές των προϊόντων.
Τα μέτρα ανακοινώθηκαν σε συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην οποία έλαβαν μέρος βουλευτές από την Ημαθία και την Πέλλα, και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικών συλλόγων και ομάδων παραγωγών από τους δύο νομούς.
«Άμεσα προχωράμε και ετοιμαζόμαστε για να καταθέσουμε σχετική πρόταση για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών» ανακοίνωσε αρχικά ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε ότι ενεργοποιείται άμεσα «το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω των ομάδων παραγωγών που εκτελούν επιχειρησιακό πρόγραμμα, με κοινοτικούς πόρους».
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, θα κατατεθεί σχετικός φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση «για έγκριση έκτακτου εθνικού προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης, μέσω συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, που θα αφορά όλους τους ροδακινοπαραγωγούς, συνεταιρισμένους και μη».
Κατά τη συνάντηση οι πλευρές συνομίλησαν και για θέματα αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, με τον αρμόδιο υπουργό να αναφέρει πως «την επόμενη εβδομάδα εξοφλείται το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2018 από τον ΕΛΓΑ» και παράλληλα «ενεργοποιείται το άρθρο 20 του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σκοπό την άμεση ενίσχυση του ελεγκτικού έργου, λόγω αυξημένων ζημιών».
Τέλος, ο ίδιος σημείωσε πως με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συζητείται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής για τις ζημιές του 2019, καθώς και τις ζημιές των επόμενων ετών.
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου