ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

ΕΟΦ: «Καμπανάκι» για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων

Τα μέτρα που επιχείρησε να λάβει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μέσω του ΕΟΦ με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών δεν περιόρισαν τις ελλείψεις φαρμάκων και βάζουν σε
μεγάλη ταλαιπωρία ή ακόμη και σε κίνδυνο τους ασθενείς, ενώ όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, τα νοσοκομεία και τον ΙΦΕΤ, σχεδόν 100 φάρμακα, τα οποία εμφανίζουν ελλείψεις -πολλά από αυτά- λόγω των παράλληλων εξαγωγών.
 Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) δείχνουν ότι 98 φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά, έναντι 92 που έλλειπαν τον μήνα Απρίλιο. Κι αυτό, γιατί στον κατάλογο των ελλείψεων του προηγούμενου μήνα προστέθηκαν και δύο ακόμη σκευάσματα που πωλούνται από φαρμακεία, ένα νοσοκομειακό, αλλά και 5 φάρμακα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ, ενώ δύο ελλείψεις εμβολίων από τον προηγούμενο μήνα τελικά αποκαταστάθηκαν.
Οι θεραπείες, στις οποίες καταγράφεται έλλειψη, είναι :
  • 53 φάρμακα διαφόρων παθήσεων,
  • 21 νοσοκομειακά,
  • 6 εμβόλια,
  • 18 σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ
 Η πλατφόρμα του ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων
Ο ΕΟΦ έβγαλε απόφαση για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων. Πρόκειται για μια αθέμιτη κερδοσκοπική πρακτική, που αδειάζει συχνά την ελληνική αγορά από πολύτιμα φάρμακα, ώστε αυτά να πωλούνται σε καλύτερες τιμές σε χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα ο ΕΟΦ καθιέρωσε και το σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης των ελλείψεων από φαρμακοποιούς, φορείς, εταιρείες και Συλλόγους Ασθενών.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη νέα απόφαση, ένα φάρμακο το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των φαρμάκων που εμφανίζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, απαγορεύεται από την εταιρεία που το διακινεί να το εξάγει. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
Σε παλαιότερη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ, ωστόσο, παραδέχεται ότι το θέμα είναι σύνθετο: “Η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί πάντοτε μία ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο, και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν”.
Το Δ.Σ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ωστόσο, τονίζει την ανάγκη λήψης πιο αποτελεσματικών αποφάσεων σε πολιτικό και ελεγκτικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλλιστεί η επάρκεια φαρμάκων για τους έλληνες ασθενείς. Πρόταση του ΠΦΣ είναι να εφαρμοστεί ο νόμος που επιβάλλει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από τις εταιρείες.
Οι ελλείψεις των φαρμάκων, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, πάντως, προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία στους ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν καθημερινά στα φαρμακεία αναζητώντας μάταια τη θεραπεία τους. Πολύ συχνά αποφασίζουν, μάλιστα, να την αντικαταστήσουν με άλλες θεραπείες, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου