Μετά την άνοδο και τη δημοσκοπική ευημερία, ήρθε η ετυμηγορία της κάλπης
Οι αναταράξεις που έφερε στη Χρυσή Αυγή η εσωτερική σύγκρουση και το «άδειασμα», εκατέρωθεν, μεταξύ του αρχηγού της και των πρώην ευρωβουλευτών του, είναι η πρώτη εικόνα που αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών του 2019.Η Χρυσή Αυγή, που εδώ και 4 χρόνια απολογείται ενώπιον της δικαιοσύνης με σχεδόν σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του 2012 να αντιμετωπίζει την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπόρεσε να καρπωθεί, όπως περίμενε, τη δυσαρέσκεια των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτών για την Συμφωνία των Πρεσπών, που όπως φαίνεται της γύρισαν την πλάτη και συσπειρώθηκαν επιλέγοντας πιο γνώριμες ατραπούς πολιτικά.
Την ίδια σχεδόν στιγμή η Χρυσή Αυγή έφτανε μέχρι την κάλπη κατακερματισμένη, αφού πολλά στελέχη της αποχώρησαν σε όλη την Ελλάδα με τη δικαιολογία πως στα ψηφοδέλτια του κόμματος υπήρχαν αλλοδαποί υποψήφιοι.
Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν τη δολοφονία Φύσσα το 2013 και ευρισκόμενη ενώπιον της δικαιοσύνης, η Χρυσή Αυγή υποχρεώθηκε να «ισορροπήσει» μεταξύ της νομιμοφροσύνης και του ακροδεξιού «ακτιβισμού», θέλοντας από τη μια να πείσει πως, ουδεμία σχέση έχει μ’ αυτά για τα οποία την κατηγορούν, απ’ την άλλη όμως γνώριζε πως χωρίς τα «τάγματα εφόδου» στους δρόμους να πραγματοποιούν επιθέσεις έχανε τους σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους της.
Αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα και στις δημοτικές εκλογές. Ο υποψήφιος του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» Ηλίας Κασιδιάρης βρίσκεται στην τέταρτη θέση, χωρίς να έχει κερδίσει δυσαρεστημένους, αναποφάσιστους ή ακροδεξιούς. Το όλο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, απέχει πολύ από το εκείνο που επικρατούσε στις αντίστοιχες εκλογές του 2012. Στις ευρωεκλογές μέχρι στιγμής η ΧΑ αποκομίζει ποσοστό 4,84% (29,89% η ενσωμάτωση).
Κι αν όλο το παραπάνω αποτελεί μια πρώτη ανάγνωση που αφορά ένα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα που εκπροσωπείται στην ελληνική Βουλή, αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζει τη δημοκρατία, ούτε στη χώρα μας, ούτε στην Ευρώπη.
Οι ακροδεξιές ομάδες πανευρωπαϊκά εμφανίζονται ενισχυμένες αναμένεται ν’ αυξήσουν τις έδρες τους κατά 23 όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαμ Ντουκ με την Μαρίν Λεπέν να έρχεται πρώτο κόμμα στη Γαλλία.
Ούτε μπορεί να αγνοήσει κανείς πως, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 13,3% των νέων μεταξύ 17-24 ετών προτίμησαν να ψηφίσουν ΧΑ.
Είναι γεγονός παρ' όλα αυτά πως η Χρυσή Αυγή έχει υποστεί μια βαριά ήττα. Από το 2010 που έκανε την εμφάνισή της στον δήμο Αθηναίων σημειώνοντας την πρώτη της εκλογική επιτυχία στις δημοτικές εκλογές με τους έξαλλους πανηγυρισμούς, μέχρι τις τελευταίες εκλογές του 2015 είχε καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της παρ' όλους τους κλυδωνισμούς και δημοσκοπικά να παραμένει σταθερή, αυξάνοντας μάλιστα τους ψηφοφόρους της σημαντικά. Για πρώτη φορά μετά από την άνοδό της το 2009, ο καλπασμός της έχει επιβραδύνει σημαντικά, χωρίς ρυθμό κι αυτό είναι μια σημαντική διαπίστωση, όχι μόνο για την ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά και την ευρωπαϊκή.
Απομένουν οι βουλευτικές εκλογές μέσα στον Ιούνιο όπου θα βρουν τα περισσότερα στελέχη της, μεταξύ τον οποίων και τον αρχηγό της, ν' απολογούνται ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου