ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Πού ψηφίζω στις Εκλογές 2019: Η online εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών

Οι εκλογές 2019 απέχουν μερικά 24ωρα και οι πολίτες αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το πού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή 26 Μαΐου. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέπτυξε ιστοσελίδα όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν αναλυτικά οδηγίες για την ψηφοφορία. Ο διαδικτυακός κόμβος που μπορούν να μάθουν και που ψηφίζουν είναι το psifizo2019.gr. Οι πολίτες μπορούν επίσης να μάθουν πού ψηφίζουν καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 9 π.μ. έως 5 μ.μ..
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα psifizo2019.gr, ειδικά για τις Ευρωεκλογές 2019, στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, ο πρώτος γύρος είναι στις 25 Μαΐου 2019, ημέρα Σάββατο.
Πού ψηφίζω: Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε αυτές τις εκλογές σε δύο εκλογικά τμήματα. Οι λόγοι επιλογής των δύο διαφορετικών τμημάτων έγινε σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μεγάλα εκλογικά τμήματα, όπου σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να στηθούν τέσσερις κάλπες, οι πολίτες να εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να καταμετρούν μόνο 2 κάλπες.

Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αναμένεται να προκληθεί αλαλούμ, με τους ψηφοφόρους να αναζητούν τα εκλογικά κέντρα, ενώ προσθέτουν πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι αναμένεται να ταλαιπωρηθούν. Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα.
 Η διαδικασία μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών
Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να συμπληρώσουν στο ypes.gr τα πεδία επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, έτος γέννησης, όνομα μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο τα πεδία ειδικός εκλογικός αριθμός (εφόσον τον γνωρίζουν) και επώνυμο, και πατώντας αναζήτηση θα μάθουν τα στοιχεία που χρειάζονται. Μάθε που ψηφίζεις εδώ: http://eklogesapps.ypes.gr/eea/eea.htm
 pagenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου