και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας έχουν δημιουργήσει αγροτικό μπλόκο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας – μέλος της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων Ρίζος Μαρούδας, κάλεσε όλους τους αγρότες της Θεσσαλίας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να στηρίξουν το μπλόκο της Νίκαιας με την συμμετοχή τους. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρούδας είπε ότι «το μπλόκο της Νίκαιας μπορεί να θα δώσει δυναμική στον αγώνα των αγροτών» και έστειλε τους χαιρετισμούς του σε όλους τους αγρότες που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα.
Την στήριξη στα αιτήματα των αγροτών εξέφρασε και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας οποία βρέθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας, με τον πρόεδρο του ΕΚΛ να δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι με την παρουσία των εργαζομένων στο μπλόκο «γίνεται προσπάθεια να οικοδομηθεί συμμαχία αγροτών και εργατοϋπαλλήλων ενάντια στην βάρβαρη πολιτική».
Σημειώνεται πως οι αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με ανακοίνωσή τους προτάσσουν ένα πλαίσιο αιτημάτων που αφορούν κυρίως το κόστος παραγωγής, τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά και ζητήματα που αφορούν το εισόδημα τους.
Αναλυτικά τα αιτήματα τους όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση:
«- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
-Να σταματήσει τώρα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». ‘Αμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
– Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – ‘Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
– Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από την αδικαιολόγητη μείωση των τιμών σε μια σειρά προϊόντα και την απώλεια παραγωγής που δεν έγινε με δική τους ευθύνη και δεν αποζημιώνεται. (βαμβάκι, γάλα, όσπρια, ροδάκινα, κ.α ).
– Αναπλήρωση του πραγματικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ζημιάς από τον Δάκο. Να γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% που επιβαρύνονται οι παραγωγοί για την δακοκτονία.
-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου κατά 3000Euro από 1/1/2020. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
– ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Αποζημίωση για τις μεγάλες ζημιές από τις φετινές βροχοπτώσεις σε όλα τα προϊόντα. Να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν, να παγώσουν τα δάνεια, τόκοι υπερημερίας κλπ.
-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
– Να μην έχουν καμιά επίπτωση οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Να λυθούν τα ζητήματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και χωρίς καμία επιβάρυνση στους δικαιούχους. Να δοθεί η αναγκαία χρονική παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
-Να σταματήσει η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και τα «κανόνια» με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών στην τράπεζα για έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμπορία και διακίνηση προϊόντων.
– Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
– Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
– Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α.
– Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
– Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων και η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
– Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
– Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στα τσίπουρα.
– Να αυξηθεί το ακατάσχετο των αγροτοκτηνοτρόφων στο ύψος των 12000 ευρώ προσαυξημένο με 3000 ευρώ για κάθε παιδί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου