Μια λαχταριστή συνταγή, που δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς.
Δείτε τη συνταγή του Γιώργου Τσουλή:
ΥΛΙΚΑ
250γρ. αμπελόφυλλα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1-2σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
250ml. ελαιόλαδο
400γρ. ρύζι Καρολίνα
400ml. νερό
1/2 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 2'-3'. Τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
2. Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μαγειρεύουμε για περίπου 7'-8' μέχρι να καραμελώσουν.
3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και το μαγειρεύουμε για 4'-5'.
4. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει το ρύζι για 7'-8'.
5. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.
6. Στρώνουμε ένα αμπελόφυλλο στην επιφάνεια εργασίας μας. Παίρνουμε 1κ.σ. από τη γέμιση και την τοποθετούμε στο κέντρο το αμπελόφυλλου.
7. Διπλώνουμε τα πλάγια του αμπελόφυλλου προς τα μέσα και στη συνέχεια το τυλίγουμε σε ρολάκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση.
8. Στρώνουμε στον πάτο μίας κατσαρόλας πέντε αμπελόφυλλα και από πάνω τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μας το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά.
9. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να σκεπάσει τελείως τα ντολμαδάκια, τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο το οποίο να χωράει μέσα στην κατσαρόλα έτσι ώστε τα ντολμαδάκια να μένουνε μέσα στο νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού, κλείνουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και σιγοβράζουμε για 40'-50'.
10. Μόλις ετοιμαστούν αφήνουμε τους ντολμάδες να κρυώσουν. Και σερβίρουμε.
thessnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου