ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Εχασε την δεδηλωμένη ο ΣΥΡΙΖΑ - Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν «παρών» στην επιτροπή



photo: Eurokinissi 
Μείζον θέμα έχει προκύψει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ύστερα απο το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, καθώς αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να νομοθετήσει χωρίς την στήριξη των ανεξάρητων βουλευτών.

Ενδεικτικό του πράγματος είναι ότι σήμερα, διεξήχθει ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του ΑΣΕΠ το οποίο καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ. Το επίμαχο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε απο 153 βουλευτές.
Με την έναρξη της ψηφοφορίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας επανέλαβε το επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, τονίζοντας πως προσπαθεί με μεθοδεύσεις να ψηφιστεί το νομοθέτημα για τον ΑΣΕΠ. «Δεν μπορουμε να ξαναγράψουμε τον Κανονισμό για να σας βολεύει» δηλωσε υποστηρίζοντας ότι το νομοθέτημα έχει απορριφθεί καλώντας επιτακτικά να τοποθετηθούν επι του θέματος όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
«Εφεξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια για να διαπιστώνεται ότι έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» απάντησε η προεδρεύων Τασία Χριστοδουλοπούλου σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης. «Ο λαός το ξέρει οτι είμαστε 145» συμπλήρωσε καταλογίζοντας «κακοπιστία» στη ΝΔ προσπάθεια Δημιουργίας εντυπώσεων.
Στην συζήτηση παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι η κυβέρνηση πέφτει ύστερα απο πρόταση μομφής». «Η κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης» επισήμανε καταλογίζοντας ρητορικές ακρότητες στην αντιπολίτευση κι επαναλαμβάνοντας την βούληση του στο εξής τα νομοσχέδια να ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες ώστε να εκφράζονται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού, λέγοντας πως η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμποστοσύνης αλλά δεν έχει την δεδηλωμένη. «Διαστερευλώνεται κι αλιώνεται τους θεσμούς» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία». Ο Μάριος Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν εφαρμόστηκε ορθά ο Κανονισμός κι ότι ο προεδρεύον Γιώργος Βαρεμένος ενήργησε παράνομα ζητώντας την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Αριστείδη Φωκά πως επειδή είχε πιεί μια γκαζόζα στο καφενείο της Βουλής, πήγε στην τουαλέτα με αποτέλεσμα να απουσιάζει απο την χθεσινή ψηφοφορία, στο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ. Η παραδοχή του προκάλεσε γέλια σε όλη την Ολομέλεια. Κλείνοντας την συνεδρίαση ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως αντικανονικά ο προεδρεύον στην χθεσινή συνεδρίαση Γ. Βαρεμένος ανακοίνωσε ονομαστική ψηφοφορία εφόσον είχε διαπίστωσει ότι απουσίαζε ο Αρ. Φωκάς απο τους ΑΝΕΛ. «Αντιμετωπίστε όπως νομίζετε το γεγονός οτι είστε κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας» συμπλήρωσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες σημείωσε με νόημα πως «είναι προς ώρας η παρούσα σύνθεση» αφήνοντας να ενοηθεί πως είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει την κοινοβουλευτική του ομαδα εντάσσοντας ανεξάρτητους βουλευτές είτε οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου.
 dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου