Σοκολατένια τάρτα με πραλίνα
Λαχταριστό γλυκό με ακαταμάχητη γεύση
Υλικά για 4 άτομα
- 1 φύλλο ζύμης για τάρτα, ξεπαγωμένη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
- 2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 220 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
- 220 γρ. μαλακό τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
- 8 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού
- 4 κρόκοι αβγών
- 1 ¼ φ. τσαγιού φουντούκια, ελαφρώς καβουρδισμένα
Εκτέλεση
Για τη βάση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς και βουτυρώνετε μια
ταρτιέρα (κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο) με διάσταση βάσης 25 εκ.
- Στρώνετε καλά τη ξεπαγωμένη ζύμη τάρτας στη βάση και τα τοιχώματα
της ταρτιέρας και κόβετε τη περίσσια ζύμη που εξέχει περιμετρικά πάνω
από τα τοιχώματα.
- Τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 8-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
- Την αφαιρείτε από το φούρνο και αν έχει φουσκώσει ελαφρώς στο κέντρο
της, την ισιώνετε απαλά με την ανάποδη ενός μεγάλου, κατά προτίμηση
ξύλινου, κουταλιού.
- Την αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά να κρυώνει.
Για τη γέμιση
- Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρολίτσα, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά
την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση την αποσύρετε
αμέσως από τη φωτιά ώστε να μη βράσει.
- Μόλις την αφαιρέσετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα αμέσως τα κομματάκια
σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν τελείως και έχετε μια λεία
σοκολατένια κρέμα.
- Προσθέτετε το μαλακό τυρί κρέμα και την πραλίνα φουντουκιού και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε καλά τους κρόκους αυγών με ένα πιρούνι.
Σταδιακά, μέσα στα αυγά προσθέτετε το 1/4 περίπου του λιωμένου
σοκολατένιου μείγματος ανακατεύοντας ζωηρά και διαρκώς να ενσωματωθούν.
- Ρίχνετε το μείγμα αυγών σοκολάτας μέσα στη κατσαρολίτσα με το ζεστό
σοκολατένιο μείγμα και ξαναβάζετε τη κατσαρολίτσα σε μέτρια προς χαμηλή
φωτιά.
- Σιγομαγειρεύετε το μείγμα, ανακατεύοντας διαρκώς, για 3-5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το μισό σοκολατένιο μείγμα στη ταρτιέρα, πάνω από τη ζύμη βάσης.
- Απλώνετε ισομερώς το μείγμα και από πάνω στρώνετε το 1 φλ. τσαγιού
καβουρδισμένα φουντούκια χοντροκομμένα και πάνω από τα φουντούκια με 1
μεγάλο κουτάλι απλώνετε το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα.
- Βάζετε την έτοιμη τάρτα στο ψυγείο για 1 τουλάχιστον ώρα ή μέχρι να κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά το μείγμα.
Για το γαρνίρισμα
- Ψιλοθρυμματίζετε τα υπόλοιπα 1/4 φλ. τσαγιού φουντούκια και τα
πασπαλίζετε πάνω από την τάρτα. Τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να τη
σερβίρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου