Αυτό προκύπτει από την έκθεση που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ
Τραγική παραμένει η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, καθώς ως «μέσο-υψηλό» χαρακτηρίζεται το επίπεδο κινδύνου ξεπλύματος χρήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτηαναλυτική έκθεση αξιολόγησης των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι σήμερα το μέγεθος της παραοικονομίας στη χώρα μας εκτιμάται στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 36 δισ. ευρώ.
Ως πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική διοίκηση στο μέτωπο της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες χαρακτηρίζεται η ανάγκη ανάληψης δράσεων για τους κλάδους των μεσιτών, δικηγόρων, λογιστών και συμβολαιογράφων.
Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι διεκπεραιώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων και συστάσεις εταιρειών και πολλές φορές εν αγνοία τους, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Παράλληλα, σε υψηλή προτεραιότητα για ανάληψη δράσης κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος βρίσκονται οι κλάδοι των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται επίγεια (π.χ. στα πρακτορεία) καθώς και οι πάροχοι τραπεζικών εμβασμάτων και ο τραπεζικός κλάδος.
Στην έκθεση αναφέρεται, συγκεκριμένα ότι ο μη χρηματοπιστωτικός τομέας της οικονομίας και ειδικότερα ορισμένα από τα επαγγέλματα που εντάσσονται σε αυτόν, συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με υψηλή απειλή για ξέπλυμα χρήματος και ως εκ τούτου, είναι ευάλωτα στον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος.
Για παράδειγμα:
* Οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι μεσίτες ακινήτων που μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων, δύναται να συμμετέχουν στη φοροδιαφυγή, η οποία αποτελεί βασικό αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος και χρησιμοποιούνται συχνά ως διαμεσολαβητές για τη νομιμοποίηση εσόδων, προερχόμενων από διαφθορά και παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πολλές φορές και εν αγνοία τους.
Τα στοιχεία από τους φορολογικούς ελέγχους έδειξαν ότι οι πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων ήταν συνήθως και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα πριν από την οικονομική κρίση, κατά πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή, που συνέπιπτε με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Κατά συνέπεια οι αγοραστές κατέβαλαν φόρο κατά πολύ μικρότερο του αναλογούντος.
* Όσον αφορά στους δικηγόρους, συμβολαιογράφους και λογιστές – φοροτεχνικούς, η απειλή για ξέπλυμα χρήματος σχετίζεται με τη συμμετοχή τους στη δημιουργία, τη λειτουργία ή τη διαχείριση εταιρειών, δεδομένου ότι ορισμένες φορές επιχειρείται νομιμοποίηση εσόδων από τα βασικά εγκλήματα (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών) μέσω νέων ή υφιστάμενων επιχειρήσεων.
* Οι έμποροι αγαθών υψηλής αξίας χρησιμοποιούνται από εγκληματικές ομάδες για να νομιμοποιήσουν τα έσοδα από παράνομη δραστηριότητα, η οποία αφορά κυρίως σε λαθρεμπόριο ή αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας.
Το επίπεδο απειλής για ξέπλυμα στον κλάδο χαρακτηρίζεται ως «Μέσο», τα δε προϊόντα του εγκλήματος, τα οποία προέρχονται κυρίως από εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας νομιμοποιούνται και μέσω των ενεχυροδανειστών.
Το επίπεδο απειλής για τον κλάδο χαρακτηρίζεται ως «Μέσο».
* Αναφορικά με τα τυχερά παίγνια, γίνεται διάκριση μεταξύ των τυχερών παιγνίων που διοργανώνονται και διεξάγονται α) επίγεια και β) μέσω διαδικτύου.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου