100 δολάρια το πετρέλαιο, οι κύριοι οίκοι εμπορίας πετρελαίου, μια άνοδος η οποία θα είναι η πρώτη τέτοιου μεγέθους από το 2014, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αγωνίζονται να αντισταθμίσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει να αποτρέψει την άνοδο των τιμών πιέζοντας τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να αυξήσει την παραγωγή.
Ωστόσο, το καρτέλ και οι σύμμαχοί του έδωσαν ανάμεικτα μηνύματα στη συνάντηση που είχαν στο Αλγέρι την Κυριακή, δείχνοντας τελικά ελάχιστα σημάδια ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των ΗΠΑ για άμεση μείωση των τιμών. Η επιφυλακτικότητα του ΟΠΕΚ, σε συνδυασμό με τα σημάδια επιτάχυνσης της απώλειας εφοδιασμού από το Ιράν, οδήγησε σε μια τροχιά ανόδου στο περιθώριο μάλιστα της συνάντησης της βιομηχανίας πετρελαίου της Ασίας, των εμπόρων, των διυλιστηρίων και των τραπεζιτών στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα.
«Η αγορά δεν έχει την ανταπόκριση που θα έπρεπε στο θέμα της προσφοράς έναντι της πιθανής στέρησης από την αγορά δύο εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στο τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο συνιδρυτής της Mercuria Energy , Daniel Jaeggi, σε ομιλία του στην S & P Global Platts Asia Pacific Petroleum Conference, γνωστή ως «APPEC».
«Κατά την άποψή μου, αυτό καθιστά εφικτό να δούμε μια άνοδο στην τιμή η οποία μπορεί να φθάσει τα 100 το βαρέλι». Όταν το Μάιο του Τραμπ ανήγγειλε σχέδια επαναφοράς κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, η αγορά είχε εκτιμήσει ότι αυτό θα επέφερε περικοπές της τάξης των 300.000 έως 700.000 βαρελιών ημερησίως, δήλωσε ο διευθυντής του ομίλου Trafigura του εμπορίου πετρελαίου Ben Luckock. Ωστόσο, υπάρχει πλέον συμφωνία για περικοπές ύψους 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, καθώς οι ΗΠΑ είναι "εξαιρετικά σοβαρές" για τα μέτρα της, ανέφερε.
Η παραγωγή του Ιράν «θα είναι σημαντικά μικρότερη από ό, τι ήταν και πιθανότατα χαμηλότερη από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι περίμεναν όταν ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις», δήλωσε ο Luckock στην εκδήλωση του APPEC. Όπως προβλέπει το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει τα 90 δολάρια μέχρι τα Χριστούγεννα και τα 100 δολάρια στις αρχές του 2019. Το αργό πετρέλαιο διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, αυξήθηκε κατά 2,5% στα 80,79 δολάρια το βαρέλι στις 9:44 π.μ. στο Λονδίνο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας.
Ο ΟΠΕΚ δεν υπολογίζει μόνο τις κυρώσεις των ΗΠΑ που κόβουν την προμήθεια του Ιράν. Η παραγωγή στη Βενεζουέλα μειώνεται επίσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η μεγαλύτερη πηγή νέας παγκόσμιας προσφοράς, εκείνη από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει επίσης δυσχέρειες, καθώς τα προβλήματα συμφόρησης των αγωγών και τα προβλήματα του εργατικού δυναμικού εμποδίζουν την ανάπτυξη.
Έναντι όλων αυτών τον πιέσεων στον εφοδιασμό, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου παγκοσμίως υιοθέτησαν μια στάση αναμονής κατά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Αλγερίας την Κυριακή.
Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέμειναν ότι είχαν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς, αλλά δεν θα λειτουργήσουν προκλητικά, όπως δήλωσαν. «Το σχέδιό μας είναι να καλύψουμε τη ζήτηση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Χαλίντ Αλ-Φάλι.
«Ο λόγος για τον οποίο η Σαουδική Αραβία δεν αύξησε περισσότερο την παραγωγή είναι επειδή όλοι οι πελάτες μας λαμβάνουν όλα τα βαρέλια που θέλουν.«Το βασίλειο αναμένει να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο το Σεπτέμβριο ενώ θα υπάρξει και νέα αύξηση τον Οκτώβριο», δήλωσε.
Ο Francisco Blanch, επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά προϊόντα της Bank of America, δήλωσε σε σημερινή ανακοίνωση προς τους πελάτες της τράπεζας ότι τα μηνύματα από τον ΟΠΕΚ σημαίνουν ότι «έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να επιβεβαιωθεί ένα σενάριο απότομης ανόδου και εν συνεχεία κατάρρευσης της τιμής, όπως συνέβη και το 2018».
Πριν από μια δεκαετία, το αργό σημείωσε άνοδο φθάνοντας σχεδόν στα 150 δολάρια το βαρέλι, μόνο και μόνο για να καταρρεύσει λίγους μήνες αργότερα, καθώς οι υψηλές τιμές των καυσίμων και η παγκόσμια οικονομική κρίση πυροδότησαν πτώση της ζήτησης.
Αυτή τη φορά, ο βαθύτερος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας απειλεί την οικονομική ανάπτυξη στην Ασία και η αναταραχή στις αναδυόμενες χώρες θα μπορούσε να ενισχύσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών στην παγκόσμια αύξηση της ζήτησης. Το κύριο σενάριο της τράπεζας «βλέπει» την τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια την επόμενη χρονιά.
Η Citigroup θεωρεί επίσης ότι θα κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα το τέταρτο τρίμηνο, αλλά εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί μετά. «Οι ισορροπίες είναι επισφαλείς και η έλλειψη πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας θα μπορούσε να δει την τιμή στα 90 ή ακόμα και 100 δολάρια, αν όλοι οι δυνητικοί κίνδυνοι στην αγορά επιβεβαιωθούν», ανέφεραν αναλυτές όπως ο Ed Morse.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου