ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία ανακοινώνει ο Τσίπρας



Με ρυθμούς - εξπρές φαίνεται πως προχωρά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν την ανατολική Αττική...

καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη (09/08/2018) το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κίνηση αυτή έρχεται ένα μόλις 24ώρο μετά τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα από το Λαύριο, όπου και παρουσίασε αναλυτικά ένα σχέδιο με 20 συνολικά παρεμβάσεις - «τομές», με σκοπό την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος (προστασία αιγιαλού, αποτροπή άναρχης κι αυθαίρετης δόμησης κ.λπ.).

Οι 20 παρεμβάσεις για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος
Κατά τον πρωθυπουργό οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Προχωράμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση των 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, άμεσα, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Και το ίδιο θα συμβεί, επαναλαμβάνω και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτά τα 3.200 αφορούν την Αττική.

2. Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του.

3. Θεσπίζεται με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης.

4. Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί.

5. Ξεκινά άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, μέσω του Μητρώου ελεγκτών δόμησης και την αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων μηχανισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

6. Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 1337 του 1983. Και νομοθετούμε άμεσα τις επόμενες μέρες παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων από αυτήν που αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατεδαφίσεων εξπρές, μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση εκτελεστή κοινή υπουργική απόφαση, όπως προβλέπει ο νόμος 1337 του 1983 (νόμος Τρίτση).

7. Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Εσωτερικών, σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθέτησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και για να το πω απλά και κατανοητά. Αν κάποια αρμόδια αρχή, ή υπάλληλος της – και το λέω, διότι έχει συμβεί κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες – επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Θα αρκεί μια σχετική Υπουργική Απόφαση για να επιβληθεί επιτέλους η νομιμότητα.

8. Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του ΥΠΕΝ.

9. Προχωρούν άμεσα 250 νέες προσλήψεις για την στελέχωση των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων, Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης λέγονται, και των Τοπικών Παρατηρητηρίων (Τμήματα Ελέγχου Δόμησης) κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

10. Από τις 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα των ηλεκτρονικών αδειών, το e-Άδειες. Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης, η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά με πλήρη διαφάνεια και πλήρη και διαρκή έλεγχο. Εξαλείφεται, λοιπόν, μια ολόκληρη, θα μου επιτρέψετε να πω, δεξαμενή διαφθοράς και συναλλαγής, που δομήθηκε για δεκαετίες πάνω στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων.

11. Υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση που ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα ελέγχου δόμησης, κατ’ εφαρμογή του 4495 του 2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης. Κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα, κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ελεγκτής δόμησης

12. Με την ενεργοποίηση του Μητρώου ελεγκτών δόμησης, στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκινάει ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων.

13. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ δημιουργούν μία νέα πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών - πολεοδομικών, δασικών, σε αιγιαλούς, σε ρέματα. Όλων των αυθαιρεσιών. Παράλληλα θα γίνεται παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, ώστε να πάψει πια αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο να λιμνάζουν αυτές οι καταγγελίες σε συρτάρια.

14. Επιλέγονται ελεγκτές, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης. Έτσι θα επιλέγονται οι ελεγκτές δόμησης που θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των καταγγελιών, αλλά και αυτεπάγγελτα.

15. Έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας. Και για το σύνολο της επικράτειας θα έχουν επιτέλους ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες, έως το τέλος του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2015, εγκεκριμένους δασικούς χάρτες είχαμε για λιγότερο από το 1% της επικράτειας της χώρας.

16. Στην ίδια λογική, προχωράμε τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα, έως το τέλος του έτους, σήμερα υπάρχει περίπου στο 15% και μετά τις πιθανές ενστάσεις που θα ακολουθήσουν, θα προσχωρήσει η επικύρωση της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα έως το τέλος του 2019.

17. Για το ζήτημα των ρεμάτων, που τις τραγικές συνέπειες του μπαζώματος και της δόμησης σε αυτά, ζήσαμε στην περίπτωση της Μάνδρας. Προχωράμε άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία. Όλα τα ρέματα σε όλη τη χώρα θα οριοθετηθούν, με ευθύνη των δήμων και με πόρους που θα διατεθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, έως το τέλος του 2019.

18. Στο πλαίσιο της διαμορφούμενης εθνικής στρατηγικής για τα δάση, δημιουργούμε ειδικό υποκεφάλαιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

19. Επίσης, εξασφαλίζουμε τον διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων του Πράσινου Ταμείου, από 2,5% σε 5%, για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων, δηλαδή τις κατεδαφίσεις, τις οριοθετήσεις ρεμάτων και τις αποζημιώσεις των ελεγκτών δόμησης.

20. Και τέλος, ενεργοποιούμε το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει γρήγορα η ανοικοδόμηση της περιοχής στο Μάτι σε νέες υγιείς βάσεις.

Τζανακόπουλος: Θέμα της Δικαιοσύνης η απόδοση των ευθυνών για τις φωτιές
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι να καταλογίζουμε επιχειρησιακές ευθύνες βασιζόμενοι σε επί μέρους μαρτυρίες και ρεπορτάζ τόσο η διοικητική όσο και η δικαστική έρευνα συνεχίζονται και θα περιμένουμε τα αποτελέσματά τους».

Ερωτηθείς εάν αισθάνεται υπερήφανος για τη συνέντευξη Τύπου που ο ίδιος είχε παραχωρήσει μαζί με τους τέως αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Στη διάρκεια της συνέντευξης αυτής επιχειρήθηκε να δοθούν από τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και τον κ. Τόσκα, απαντήσεις για τις αιτίες που οδήγησαν στην εκδήλωση της πυρκαγιάς αλλά και για τους χειρισμούς τους σε ό,τι αφορά τον επιχειρησιακό έλεγχο της κατάστασης».

Και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο από τις 23:30, εκείνη την ώρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε απολογισμό της κατάστασης, οι συνθήκες για τους πυροσβέστες ήταν αντίξοες. Εγώ δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις και απολογισμούς με βάση τις μαρτυρίες δημοσιογράφων ή δημάρχων, μπορώ να δώσω μόνο σαφείς και διασταυρωμένες πληροφορίες, όταν έχω την πλήρη εικόνα».

«Το τελευταίο που με απασχολεί είναι η επικοινωνιακή αποτίμηση αυτής της τραγωδίας. Αυτό που με απασχολεί είναι εάν η Πολιτεία έκανε ό,τι έπρεπε, όπως με απασχολεί και το γεγονός αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη ρύθμιση του οικιστικού χώρου», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη από τους πυρόπληκτους, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν και η συγγνώμη της είναι έμπρακτη, μέσω της αποκατάστασης των ζημιών και της υποστήριξης των πληγέντων».

Παράλληλα, διέψευσε ότι υπάρχει καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κατεδάφισης των αυθαιρέτων κτισμάτων. «Έχουν γίνει πολύ περισσότερες κατεδαφίσεις σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε ήδη κατεδαφίσει αυθαίρετα στην παραλία του Σχινιά», είπε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Τζανακόπουλος αρκέστηκε να πει πως «αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου