Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επέμεινε σήμερα στη θέση του για τη μη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, τα ελληνικά ομόλογα
δεν είναι επιλέξιμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο θα παύσει η κατ΄εξαίρεση αποδοχή τους (waiver). O ίδιος πάντως καλωσόρισε «την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή». Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε εξάλλου την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό με αφορμή τη δοκιμασία που υφίσταται από τη φονική πυρκαγιά.
Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της, όπως αναμενόταν, παραμένοντας σε πορεία τερματισμού των αγορών ομολόγων έως τα τέλη του έτους και διατήρησης των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.
Με την απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.
Μείωση κατά 1,9 δισ. ευρώ του ELA
Μειώνεται περαιτέρω, κατά 1,9 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).
Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 8,4 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με την TτE αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου