ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς – Σημεία καταφυγής στον δήμο Θεσσαλονίκης

Σύσκεψη με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με στόχο
την καλύτερη κινητοποίηση αλλά και ενημέρωση των αρμοδίων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, μίας πυρκαγιάς, ενός σεισμού κ.α.
Στην σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών σε ανάλογες περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν κριθεί αναγκαία η απομάκρυνση των πολιτών.
Ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική σημείωσε ότι“Ευχόμαστε να μην ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να προλάβουμε κάτι τέτοιο γιατί πάντα οι κακές ειδήσεις δεν είναι μακριά από εμάς. Να προλάβουμε κάτι τέτοιο, να δούμε αν υπάρχει κάτι τέτοιο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αν δεν υπάρχει να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει και εύχομαι να είναι η πιο αχρείαστη συνάντηση στον χώρο του Εμπορικού Συλλόγου, υπό την έννοια να μην γίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε σήμερα για να μην ψάχνουμε αύριο, αν και εφόσον συμβεί, να μην ψάχνουμε τους υπεύθυνους και τις αιτίες και θρηνούμε ζωές χωρίς λόγο και αιτία”.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Κιοσέογλου σημείωσει ότι ο δήμος έχει εκπονήσει τρία σχέδια πολιτικής προστασίας, ένα σχέδιο για τις θεομηνίες, ένα σχέδιο για πυρκαγιές και ένα σχέδιο για τους σεισμούς. “το ζήτημα είναι στους αυτοματισμούς των σχεδίων όταν χρειαστούν. Το στοίχημα είναι με ποιους αυτοματισμούς θα λειτουργούν όλοι αυτοί οι αυτοματισμένοι παράγοντες για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.”, εξήγησε.
fil.jpg<
Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει στην διάθεσή του 17 υδροφόρα οχήματα, τα οποία είναι σε θέση να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε περίπτωση πυρκαγιάς σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο του αυτοτελούς τμήματος πολιτικής προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστα Εβδορίδη. “Το Σέιχ Σου μετά την μεγάλη φωτιά περιφρουρείται πάρα πολύ καλά. Οι δήμοι ανταποκρίνονται επίσης πάρα πολύ κ στο πρόγραμμα που η Πυροσβεστική ορίζει για την αντιπυρική περίοδο. Ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει 17 υδροφόρα οχήματα, εκ των οποίων τα 10-14 είναι έτοιμα. Κάθε φορά που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι από τρία και πάνω πηγαίνει υδροφόρο και σταθμεύει στο φυλάκιο της Πυροσβεστικής, άλλο υπάρχει έτοιμο στο αμαξοστάσιο του δήμου, εθελοντικές ομάδες έχουν πρόγραμμα δικό τους, αυτές που δραστηριοποιούνται και έχουν χωρισμένο το δάσος σε τομείς.”
Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς από ανθρώπινο παράγοντα
Την σημασία της πρόληψης για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς τόνισε ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Παχίδης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο είναι αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς από ανθρώπινο παράγοντα.
Όπως τόνισε ο κ. Παχίδης, πρέπει να γίνεται καθαρισμός της βλάστησης, που είναι ευθύνη του εκάστοτε δήμου ενώ σε περιπτώσεις με υψηλό κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς συνίσταται οι πολίτες να αποφύγουν τις εργασίες, που ενδέχεται να συντελέσουν στην εκδήλωση πυρκαγιάς.
Ερωτηθείς για το πως μπορούν να συμβάλουν οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο κ. Παχίδης τόνισε πως ο κόσμος δεν έχει τα μέσα έτσι ώστε να συμβάλει στην κατάσβεση. “Θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι”, πρόσθεσε.
Τι γίνεται σε περιπτώσεις εκκένωσης περιοχής
Σύμφωνα με τον κ. Παχίδη, την εισήγηση για εκκένωση περιοχής δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, στη συνέχεια την απόφαση παίρνει ο δήμος και την ενημέρωση για την απομάκρυνση των πολιτών αναλαμβάνει η Αστυνομία. 
Όπως διευκρίνισε ο κ. Παχίδης, στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν ανάλογα σημεία όπως στο Μάτι Αττικής, ωστόσο πρόβλημα εντοπίζεται στην Καλλικράτεια.
Σημεία καταφυγής σε περίπτωσης δασικής πυρκαγιάς στον δήμο Θεσσαλονίκης
Σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, στο σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης τα σημεία καταφυγής, τα οποία προτείνονται στους πολίτες είναι το Καυτατζόγλειο στάδιο, το γήπεδο της Τούμπας και το Εθνικό Κολυμβητήριο στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών.
Τα παραπάνω σημεία, όπως και και οδηγίες προς τους πολίτες είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης (thessaloniki.gr).
112 αριθμός έκτακτης ανάγκης
Οδηγίες για τους πολίτες σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το 112 είναι ο αριθμός που μπορεί να καλέσει κάθε πολίτης, ενώ θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει μία τσάντα με τα απαρείτητα είδη που θα χρειαστούν σε περιπτώσεις εκκένωσης μίας περιοχής.

thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου