ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Κετογονική δίαιτα: Μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 2;



Κετογονική δίαιτα: Μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 2;


Η κετογονική δίαιτα έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους και τη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη χρόνια πάθηση που μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς: ο διαβήτης και συγκεκριμένα ο διαβήτης τύπου 2.
Σύμφωνα με τον διδάκτορα Ιατρικής και επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας ιατρικών υπηρεσιών Virta Health, Steve Phinney, η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 με κετογονική διατροφή, πρέπει να γίνεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, ειδικά εάν ο ασθενής παίρνει φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος ή την αρτηριακή πίεση, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες παρενέργειες.
Εφόσον πάρετε την έγκριση του γιατρού σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα.

Πώς η κετογονική δίαιτα επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Για να καταλάβετε πώς η κετογονική διατροφή επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς χρησιμοποιεί το σώμα σας τους υδατάνθρακες. Όταν τρώτε υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται σε απλά σάκχαρα που εισέρχονται στη ροή του αίματος, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Σε κάποιον που δεν είναι διαβητικός, το πάγκρεας απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη, η οποία επιτρέπει στα κύτταρα να εισαγάγουν γλυκόζη για να τη χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.
Στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 όμως, η έκκριση ινσουλίνης είναι μειωμένη, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Με την κετογονική δίαιτα, η οποία βασίζεται σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, αρκετές πρωτεΐνες και ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες, το σώμα περνάει στη διαδικασία της κέτωσης, κατά την οποία χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια και απελευθερώνει κετόνες. Ο Δρ. Phinney επισημαίνει ότι οι κετόνες στο αίμα βοηθούν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, που είναι πολύ ευεργετική για τους διαβητικούς.
«Όταν το λίπος αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας, οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να εκμεταλλευτούν την ισχυρή βιοχημεία της διατροφικής κέτωσης για να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αντιστρέφουν την υποκείμενη παθολογία της ασθένειας» υπογραμμίζει.
Αποκλείοντας από τη διατροφή τους υδατάνθρακες και αντικαθιστώντας τους με μία καλά σχεδιασμένη κετογονική διατροφή, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος και να το φέρουν στα όρια του φυσιολογικού.
diabetes 5

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας διαβητικός πριν ξεκινήσει κετογονική διατροφή

Πρώτα απ' όλα, οι ασθενείς με διαβήτη δεν πρέπει να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τους χωρίς να μιλήσουν με το γιατρό τους, και αυτό αφορά και την κετογονική δίαιτα. Πρόκειται για απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τον γιατρό ειδικά αν ο ασθενής ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της γλυκόζης. Η κέτωση έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, οπότε η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως.
Ο Δρ. Phinney τονίζει επίσης ότι η κετογονική δίαιτα λειτουργεί μόνο εάν είστε συνεπείς και την υιοθετήσετε ως τρόπο ζωής και όχι ως προσωρινό διατροφικό σχήμα.
Αν ένα άτομο που ζει με διαβήτη τύπου 2 επιστρέψει σε μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες μετά από μια επιτυχημένη κετογονική δίαιτα, το πιθανότερο είναι τα επίπεδα σακχάρου να ανεβούν τόσο πολύ στο αίμα που να χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.
Γι΄ αυτό συστήνει να απευθυνθείτε σε ειδικευμένο διατροφολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να εντάξετε την κετογονική δίαιτα στον τρόπο ζωής σας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η κετογονική διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πάσχοντες από διαβήτη, όταν γίνεται υπό ιατρική επίβλεψη.
Εκτός της ρύθμισης του σακχάρου του αίματος και της αντιμετώπισης της αντίστασης στην ινσουλίνη, ο Δρ. Phinney επισημαίνει ότι έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη επίδραση. Καθώς η φλεγμονή μπορεί να αποτελεί μία από τις αιτίες πρόκλησης διαβήτη, η συγκεκριμένη δράση της είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους πάσχοντες.
Πηγή: popsugar.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου