ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- Θεσσαλονίκη: Κλειστή λόγω εργασιών αύριο η Αγίων Πάντων  - Κορωνοϊός: 248 νέα κρούσματα - 14 νεκροί, 296 οι διασωληνωμένοι   - Κορωνοϊός: 1.007 νέα κρούσματα, 41 θάνατοι, 481 διασωληνωμένοι  - Lockdown: Νέο όριο σε επιβάτες ταξί από σήμερα - Σηκώνουν ρολά τα ΟΠΑΠ PLAY  - Self test για όλους από σήμερα: Μέχρι πότε το δηλώνουν εργαζόμενοι - Τι ισχύει  - Νέα μέτρα: Τι ισχύει για κυκλοφορία, Δημόσιο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, λιανεμπόριο (ΦΕΚ)  - Η Ιταλία ο μεγάλος νικητής της Eurovision! Ποια θέση κατέλαβε η Ελλάδα   - O ΠΑΟΚ Κυπελλούχος Ελλάδος 2020-2021! 1-2 τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ!   - Κορωνοϊός: 1.505 νέα κρούσματα, 37 νεκροί και 586 διασωληνωμένοι  - Δύο self tests από Δευτέρα για όλους τους εργαζόμενους  - Έκδοση ΑΦΜ και κλειδάριθμου μέσα σε λίγα λεπτά μέσω βιντεοκλήσης  - Τί αλλάζει σε 8ωρο, υπερωρίες, απολύσεις, απεργίες, άδειες και Κυριακές  - Self test στον ιδιωτικό τομέα: Σε ποιους κλάδους είναι υποχρεωτικά, πότε «πέφτει» πρόστιμο  - Self tests σε ιδιωτικό τομέα: Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά και πού δηλώνονται τα αποτελέσματα  - Κατώτατος μισθός: Τι προτείνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ   - Τι θα γίνει φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις -Πότε θα τις υποβάλλουμε  - Τι αλλάζει στις απεργίες σε ΔΕΚΟ με την «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» - «Ροκανίζονται» τα συνδικαλιστικά προνόμια  - ΟΠΕΚΑ: Πότε μπαίνουν τα λεφτά για ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, ενοικίου, γέννας, προνοιακά επιδόματα Μαΐου  - Τέλος η αργία της Κυριακής για 7 νέους κλάδους  - Κορονοϊός: 2.461 νέα κρούσματα - 737 οι διασωληνωμένοι - 68 νεκροί σε 24 ώρες   - Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Ανοικτά τα κομμωτήρια, τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο την Κυριακή   - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ   - Πρώτη Μαΐου Εργατική Πρωτομαγιά  - Πρωτομαγιά: Η γιορτή των λουλουδιών  - ΟΑΕΔ: Πότε αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για τις παιδικές κατασκηνώσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι     By The best widgets

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Ελαφρύς μουσακάς με μελιτζάνες, κολοκύθια και «μπεσαμέλ» γιαουρτιού




Το εθνικό μας φαγητό φτιαγμένο χωρίς κιμά, με λαχανικά που...
ψήνονται αντί να τηγανίζονται, και καλυμμένο με γιαουρτόκομμα με light γαλακτοκομικά αντί για μπεσαμέλ!


Υλικά
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 1,5 εκ.
6 μέτρια κολοκύθια, καθαρισμένα και κομμένα σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,5 εκ. τουλάχιστον
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κρέμα γιαουρτιού

800 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό, 2% λιπαρά
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
120 ml φρέσκο γάλα
3 αυγά αλάτι
Για τη σάλτσα ντομάτας

500 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 μικρή μελιτζάνα, καθαρισμένη, σε μικρούς κύβους
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
50 γρ. κουκουνάρια, ροδισμένα σε τηγάνι χωρίς λάδι
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή (ή όσο καυτερό μάς αρέσει και αντέχουμε)
20 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα μπολ αλατίζουμε καλά τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα για να ξεπικρίσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250° C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες από το αλάτι και τις στεγνώνουμε, πιέζοντάς τες καλά με χαρτί κουζίνας. Απλώνουμε στο ταψί τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε μία στρώση, τα αλείφουμε με το ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την κρέμα γιαουρτιού με το σύρμα, μέχρι να γίνουν μια ενιαία κρέμα.

Σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τη μελιτζάνα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 2 λεπτά. Ρίχνουμε και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τα κουκουνάρια, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.

Μουσακάς: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Βάζουμε στο ταψί μία στρώση από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια (ανάμεικτα). Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και ξαναβάζουμε άλλη μία στρώση από φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού. Ρίχνουμε σάλτσα ντομάτας και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Απλώνουμε την κρέμα γιαουρτιού, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Αφήνουμε να σταθεί περίπου 30 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.
Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου