ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Οι παραβάσεις που «καίνε» τους οδηγούς




Ο νέος κώδικας κυκλοφορίας έρχεται με ακόμα πιο ισχυρά πρόστιμα για τους επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι καλούνται να προσέξουν ιδιαίτερα οκτώ περιπτώσεις, που στο παρελθόν τιμωρούνταν μόνο με πρόστιμο, όμως πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έτσι όλοι οι απρόσεκτοι οδηγοί που δεν θα φορούν ζώνη ασφαλείας αλλά και κράνος δεν θα πληρώνουν χρηματικό πρόστιμο, αλλά θα γίνεται αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας και άδειας οδήγησης για 60 μέρες, ενώ το ίδιο ακριβώς θα ισχύει και για τη χρήση του παιδικού καθίσματος σε παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών.

Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του κινητού τηλεφώνου χωρίς να έχει ασύρματα ακουστικά και χωρίς να είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, έχει τις ίδιες συνέπειες, όπως ακριβώς και η παράνομη στάθμευση του οχήματος σε θέση ή ράμπα για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

Μία ακόμα παράβαση η οποία θα έχει τις ίδιες άσχημες συνέπειες για τους οδηγούς είναι αυτή της ρήψης αντικειμένων εκτός οχήματος, τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον ή μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, ενώ αυτοί που έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν έστω και για λίγο τη ΛΕΑ, αλλά και η κίνηση βαρέων οχημάτων στην αριστερή λωρίδα ή χρήση αυτής για προσπέραση, θα επιφέρει το γνωστό πλέον πρόστιμο.

Οι επαγγελματίες οδηγοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι πως οι αφαιρέσεις αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων καταχωρούνται ηλεκτρονικά και ενημερώνεται η Διεύθυνση Μεταφορών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο οδηγός μετά την παράβαση έχει δικαίωμα να οδηγήσει το αυτοκίνητο μέχρι το σπίτι του και να το σταθμεύσει ή στην επιχείρηση, εφόσον μιλάμε για επαγγελματικό.

Σε περίπτωση που το όχημα κινηθεί χωρίς να έχει λήξει το πρόστιμο επιβάλλεται επιπλέον, χρηματικό πρόστιμο που βεβαιώνεται στην Εφορία, ενώ αν ο οδηγός που του έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα οδηγήσει κάποιο όχημα κατά την περίοδο αυτή, τότε θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο. Αν σε διάστημα έξι μηνών, ο οδηγός επαναλάβει μία από αυτές τις παραβάσεις αφαιρείται η άδεια οδήγησης του για διπλάσιο χρονικό διάστημα, δηλαδή για τέσσερις μήνες, ενώ αν στο εξάμηνο υποπέσει στην ίδια παράβαση τότε θα αφαιρεθεί το δίπλωμα για 120 μέρες, που αυτόματα θα σημαίνει πως για να παραλάβει την άδεια οδήγησης μετά από τους τέσσερις μήνες, θα πρέπει να δώσει εξετάσεις.

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου