Την καταδίκη τους για την επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, εξέφρασαν οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Χριστόφορος Βερναρδάκης, στο περιθώριο
εκδήλωσης για την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγορίου Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την συμπλήρωση 55 χρόνων από την δολοφονία του.
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, σημείωσε πως «η σημερινή μέρα δεν είναι μια ημέρα μνήμης, είναι μια μέρα συνέχισης του αγώνα ενάντια στα υπολείμματα του παρακράτους και του φασισμού, που συνεχίζουν καλυπτόμενα από κάποιους να δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη».
Αναφερόμενος στην επίθεση κατά του δημάρχου, ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε πως «ο δημοκρατικός κόσμος και εκπαιδευτικός κόσμος της χώρας να συνεχίσει να δίνει τη μάχη ενάντια στο φασισμό και όσους τον υπηρετούν ή τον συγκαλύπτουν».
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, ανάφερε: «55 χρόνια μετά από αυτή τη δολοφονία του παρακράτους νομίζω ότι ξαναζούν παρόμοιες στιγμές, το περασμένο Σάββατο η απρόκλητη επίθεση που έγινε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από παρεμφερείς κύκλους θα έλεγε με εκείνη την εποχή πρέπει να μας ανησυχήσει όλους. Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει στιγμή αυτό το νεοναζιστικό φίδι να σηκώσει κεφάλι, θα είναι συντριπτική η απάντηση που θα δώσουμε δημοκρατικά θεσμικά και πολιτικά και καλώ τον και της Θεσσαλονίκης και όλους του δημοκρατικούς πολίτες όπου και αν ανήκουν πολιτικά και κομματικά να πάρουν τη διοίκηση, που έχουν στα χέρια τους».
Ο κ. Βερναρδάκης πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ μεγάλη μάχη, η οποία γίνεται κυρίως σε ιδεολογικό και συμβολικό επίπεδο να ξαναέρθουν στην επιφάνεια αντιδραστικές απόψεις και ιδέες οχυρωμένες πίσω από διάφορους παλιούς μηχανισμούς της πόλης, οι οποίοι έχουν χάσει τις δυνατότητες αναπαραγωγής τους. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο θα εξελιχθεί την επόμενη περίοδο».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισε πως «ο Γρηγόριος Λαμπράκης όσα χρόνια και αν περάσουν θα παραμένει μια πηγή αστέρευτης έμπνευσης ίδια ιατρεία για τους νέους ανθρώπους. Λόγω της άδικης πολιτικής του δολοφονίας που οργανώθηκε από το τότε κράτος και παρακράτος δημιούργησε η θυσία του ένα τεράστιο νεολαιίστικο κίνημα που έδωσε μεγάλους αγώνες όχι μόνο κοινωνικούς αλλά και για τον πολιτισμό. 55 χρόνια μετά αυτή η πόλη δεν μπορεί να ξαναζεί ανάλογες σκηνές με αυτές που διαδραματίστηκαν πριν 55χρονια».

«Αποτίνουμε φόρο τιμής στον αγωνιστή της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης, Γρήγορη Λαμπράκη , η θυσία του 55 χρόνια πριν εξακολουθεί να είναι επίκαιρη μιας και υπάρχουν πολλές πολεμικές εστίες ένα την υφήλιο οι οποίες δημιουργούν τεράστια προσφυγικά ρεύματα», σημείωσε ο συντονιστής της γραμματεία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης.
 
«Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που ζήσανε στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν αυτοί οι αγώνες να είναι επίκαιροι. Δυστυχώς υπάρχουν δυνάμεις που εξακολουθούν με την δραστηριότητα τους να απειλούν τη δημοκρατία και πολλές φορές να έχουν οδυνηρά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Στέλιο Παππά, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο συντονιστής της γραμματείας της Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης.
Στην κατάθεση στεφάνων παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Δείτε το βίντεο  του thestival.gr: