ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Γρίπη τύπου Β: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη που σκότωσε τον Στέλιο Σκλαβενίτη


Γρίπη τύπου Β: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη που σκότωσε τον Στέλιο Σκλαβενίτη


Ο πρόωρος θάνατος του 52χρονου επιχειρηματία Στέλιου Σκλαβενίτη, προκάλεσε νέο κύμα ανησυχίας για τις απρόβλεπτες επιπτώσεις της εποχικής γρίπης.

Η γρίπη τύπου Β έχει πάρει το όνομά της από το στέλεχος Β του ιού, το οποίο είναι το κυρίαρχο και οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει έτσι προκειμένου να το διακρίνουν από τα άλλα στελέχη που προσβάλλουν μικρότερο ποσοστό ανθρώπων (το στέλεχος Α-Η3Ν2 και το Α-Η1Ν1).
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ για το φετινό κύμα εποχικής γρίπης, από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 95 περιστατικά σοβαρής γρίπης (τα 91 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και 28 θάνατοι. Από τα 95 περιστατικά σοβαρής γρίπης, τα 61 αφορούσαν σε άνδρες και τα 34 σε γυναίκες, ενώ τα θανατηφόρα κρούσματα αφορούσαν σε 19 περιπτώσεις άνδρες και σε 9 γυναίκες.
Τα 37 (40,7%) κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 54 (59,3%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 30 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 2 (6,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 28 (93,3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) .

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ο ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή μικρών, αόρατων, σταγονιδίων. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί όταν ο ασθενής αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες, ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται λόγω παραγόντων όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Οι ενήλικες μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη μία ημέρα πριν νοσήσουν έως και 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν τη γρίπη για πάνω από μια εβδομάδα.
Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Συμπτώματα γρίπης

- Υψηλός πυρετός, συνήθως έως 40⁰ C, που διαρκεί 3-4 μέρες
- Έντονος πονοκέφαλος με απότομη έναρξη
- Έντονοι μυϊκοί πόνοι
- Αίσθημα κόπωσης
- Έντονη εξάντληση με ξαφνική έναρξη
- Καταρροή
- Φτέρνισμα
- Πονόλαιμος
- Έντονος βήχας
gripi

Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες, όμως τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν:
- Άτομα άνω των 60 ετών
- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν ένα ή περισσότερους από τους εξής επιβαρυντικούς παράγοντες: άσθμα ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια
- Πάσχοντες από νευρομυϊικά νοσήματα
- Έγκυοι ανεξαρτήτου ηλικίας
- Λεχωΐδες
- Θηλάζουσες
- Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.) για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα και τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από γρίπη
- Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, εσωτερικοί σπουδαστές, στρατιώτες κ.α.)
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Επιπλοκές

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο.
Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο ιό της γρίπης ή μικρόβια, κυρίως πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος σε άτομα με βρογχικό άσθμα, ή παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Θεραπεία

Η γρίπη συνήθως κάνει τον κύκλο της, όπως οι περισσότερες ιώσεις. Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία της γρίπης, γιατί δεν καταπολεμούν τους ιούς.
Για τη γρίπη υπάρχουν δύο κατηγορίες αντιϊικών φαρμάκων: οι αναστολείς νευραμινιδάσης, κυρίως η ζαναμιβίρη και η οσελταμιβίρη, που είναι δραστικοί κατά των τύπων Α και Β της γρίπης και τα παλαιότερα αμανταδίνη και ριμανταδίνη, που όμως είναι δραστικά έναντι μόνο του τύπου Α.
Τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται από του στόματος, εκτός της ζαναμιβίρης, η οποία είναι σε εισπνεόμενη μορφή.
Οι περισσότεροι ασθενείς με ήπια συμπτώματα γρίπης βελτιώνονται μέσα σε 3-4 ημέρες και δεν χρειάζεται να πάρουν αντιϊικά φάρμακα. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιϊικά σε ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο της γρίπης

Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσει τα προστατευτικά αντισώματα. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και αργότερα σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί εγκαίρως.
Στους ενήλικες αρκεί μια δόση του εμβολίου κάθε χρόνο. Στα παιδιά κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά της γρίπης, γίνονται δύο δόσεις σε διάστημα ενός μήνα η μια από την άλλη.
Το εμβόλιο περιέχει νεκρούς ιούς γρίπης ή τμήματα του ιού και έτσι δεν προκαλεί τη νόσο.
Από τις μέχρι τώρα μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι το αντιγριπικό εμβόλιο που περιλαμβάνει τους ιούς που κυριαρχούν μια δεδομένη περίοδο μπορεί να προσφέρει προστασία στο 70-90% των εμβολιασμένων ατόμων. Στους ηλικιωμένους και τα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα είναι λιγότερο αποτελεσματικό αλλά και πάλι μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου