Μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και ενίσχυση ευαίσθητων δομών, όπως νοσοκομεία και
σχολεία, που υπέστησαν την ταλαιπωρία των πολύωρων διακοπών υδροδότησης τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, προτίθεται να λάβει η διοίκηση της ΕΥΑΘ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, ζητώντας ξανά συγγνώμη από τους καταναλωτές που ταλαιπωρήθηκαν επί μακρόν, διαβεβαίωσε ότι σήμερα το Πολεοδομικό υδροδοτείται με το σύνολο της διαθέσιμης παροχής, καθώς αποκαταστάθηκαν και τα τελευταία προβλήματα στις ψηλές περιοχές του Πανοράματος. Διαβεβαίωσε επίσης ότι τεχνικά δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της θραύσης του αγωγού της Αραβησσού, ούτε και μπορούσε να περατωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Σε σχέση με τη διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού κατά τη διάρκεια των εργασιών (περίπου το 70% της κανονικής συνολικής παροχής από τον Αλιάκμονα, την Αραβησσό και συμπληρωματικές πηγές), ο κ. Κρεστενίτης διαβεβαίωσε ότι «δεν κάναμε καμία πολιτική διαχείριση του θέματος, όπως μας καταλογίζουν, δε χωρίσαμε τους καταναλωτές σε προνομιούχους και μη. Εφαρμόσαμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα εξασφάλιζε δίκαιη κατανομή τροφοδοσίας, με όλους τους περιορισμούς που επιβάλλει το υπάρχον υδροδοτικό σύστημα: μέγεθος αγωγών, παροχετευτικότητα, μεταβαλλόμενη καταναλωτική συμπεριφορά, υψομετρικές διαφορές. Κάναμε τους καλύτερους δυνατούς χειρισμούς, ώστε να μοιράσουμε όσο πιο δίκαια γινόταν τις διαθέσιμες ποσότητες νερού, φροντίζοντας να μη δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα στο δίκτυο». Ανέφερε, επίσης, το παράδειγμα του Επταπυργίου ως μιας περιοχής που, επειδή δεν έχει εναλλακτικές υδροδότησης (υδροδοτείται μόνο από τη δεξαμενή Συκεών) και λόγω της αναμενόμενης υπερβάλλουσας κατανάλωσης κι άλλων περιορισμών, έμεινε πολλές ώρες χωρίς νερό.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «το νερό δεν είναι ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είναι τηλεφωνικό σήμα, υπακούει σε κανόνες της υδραυλικής κι ούτε μπορεί να καθοριστεί επακριβώς -με τις δικλείδες του συστήματος- πότε θα κοπεί το νερό σε μια ολόκληρη περιοχή. Αυτό δε γίνεται ακαριαία για όλα τα σπίτια». Είναι ένα δυναμικό σύστημα, φτιαγμένο σε διαφορετικές περιόδους, η διαχείριση του οποίου γίνεται βήμα το βήμα, επισήμανε. Και μάλιστα, παρότι η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών έγινε εντός χρονοδιαγράμματος, απρόβλεπτος παράγοντας υπήρξε και η μεγάλη θολότητα που παρουσιάστηκε στο νερό της Αραβησσού το πρωί του Σαββάτου, γεγονός το οποίο καθυστέρησε την τροφοδοσία της πόλης με το απαιτούμενο επιπλέον νερό της Αραβησσού. «Νερό μη ασφαλές δεν επρόκειτο να δώσουμε στην πόλη σε καμία περίπτωση!», ξεκαθάρισε ο κ. Κρεστενίτης.
SELEO.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου