ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Τσίπρας: Εκλογές το φθινόπωρο του 2019 -Δεν υπάρχει 4η αξιολόγηση





Ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019, με την ολοκλήρωση της θητείας της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Τα ζητήματα που μας αφορούν είναι πολλά και ταυτόχρονα. Το σημαντικό να μη χάνουμε το στόχο μας. Αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές πολιτικές, αλλά με στόχο την ασφαλή έξοδο από τα μνημόνια. Κάθε μέρα που περνάει, σε πείσμα πολλών, υλοποιούμε το στόχο μας. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα δυσκολότερα. Καλούμε να διαχειριστούμε σοβαρά εθνικά ζητήματα με σοβαρότητα. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη υλοποίηση του στόχου που έχουμε θέσει ως κυβέρνηση. Το βασικό ορόσημο για εμάς είναι ο Αύγουστος, η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία. Με αυτό το δεδομένο θα εργαστούμε σκληρά από εδώ και πέρα με την αίσθηση του εθνικού καθήκοντος. Η 3η αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα χωρίς παράλογες απαιτήσεις από τους δανειστές».
Τα τρία σημεία που πετύχαμε, είπε ο Τσίπρας, είναι:
1.Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας.
2.Σπάσαμε το ταμπού της λιτότητας και στο τραπέζι είναι πλέον η ανάπτυξη
3.Εξασφαλίσαμε μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας και αποκατάσταση της ελληνικής ηρεμίας. Στόχος μας είναι το Φθινόπωρο του 2019. Οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019.
«Δεν θα θα υπάρξει 4η αξιολόγηση»
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Βασική προϋπόθεση σε όλες τις συζητήσεις είναι η ολοκλήρωση έγκαιρα της 4ης αξιολόγησης. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση. Θα είναι η τελευταία και δεν θα μπορεί τίποτε να μετατεθεί για το μέλλον. Εδώ δεν κρίνεται το ατομικό έργο του πρωθυπουργού αλλά το κοινό μας στοίχημα».
Για την ανεργία τοποθετήθηκε ως εξής:
Η ανεργία έχει μειωθεί σταθερά στις 7 μονάδες, σήμερα είμαστε κοντά στο 20%. Δεν πανηγυρίζουμε για αυτό, αλλά δεν είναι μικρό το κατόρθωμα αυτό για εμάς.
Μέσα σε μια εβδομάδα ανακοινώθηκαν τρεις επενδύσεις. Άλλη μια προϋποθεση για την μείωση της ανεργίας είναι η σταθερή πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, αλλά είναι ώρα για να επιταχύνουμε και να υλοποιήσουμε τα τελευταία κουραστικά μέτρα. Αυτό είναι για εμας ο τερματισμός του μαραθωνίου. Εξοδος σημαίνει και περισσότερη ελευθερία. Βρισκόμαστε σε συζήτηση με τους Θεσμούς για τη μεταμνημονιακή πολιτική. Θα αποστείλουμε λοιπόν, στους Θεσμούς το στρατηγικό μας σχέδιο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Μέσα σε αυτό το πλάνο είναι σίγουρα η δημοσιονομική σταθερότητα. Η σύμπραξη αυτού του σχεδίου γίνεται με δική μας πρωτοβουλία, και όχι επειδή μας το ζήτησαν οι δανειστές. Είμαστε σε θέση να καταθέσουμε αυτό το πλάνο, λοιπόν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Κανείς στην Ευρώπη δε μιλά σήμερα για προληπτική γραμμή στήριξης. Δουλεύουμε καθημερινά ώστε αυτός ο ευσεβής πόθος να μείνει απραγματοποίητος.
Καλούμε τους γείτονες να αποφύγουν την κλιμάκωση και να επιστρέψουν τους Ελληνες στρατιωτικούς
Παρατηρούμε όλοι ότι η γείτονα χώρα εντείνει την προκλητικότητά της. Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό δίαυλο. Σημαντική θετική εξέλιξη για τις διπλωματικές σχέσεις. Δεν υπήρξε ποτέ τόσο ξεκάθαρη θέση από την Ευρώπη. Επιδιώκουμε να λύσουμε τα περισσότερα μέτωπα με τους γείτονες για ένα περιβάλλον καλής γειτονίας. Συμφωνούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Θα θέλαμε μια θετική στάση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κάτι που δυστυχώς, δεν βλέπω. Παρατηρώ άκριτη και στείρα στάση που πλήττει κυρίως τη χώρα. Αναφέρομαι σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που αρνείται να συναντηθεί με υπουργούς. Δεν βοηθά αυτή η στάση. Είμαστε στη διάθεση όλων, δεν υπάρχουν κλειστά θέματα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα είναι ασφαλής και ισχυρή. Δεν απειλούμε κανέναν και δεν φοβόμαστε. Καλούμε τους γείτονες να αποφύγουν την κλιμάκωση που δεν οδηγεί πουθενά. Ας αφήσουν τις επιθέσεις και να προχωρήσουν σε μια κίνηση καλής θέσης για τους στρατιωτικούς. Είναι άδικο να κρατούνται. Περιμένω από τον Τούρκο πρόεδρο να επισπευστούν οι διαδικασίες και να επιστραφούν οι στρατιωτικοί, όπως κάναμε κι εμείς στο παρελθόν. Κρίνονται όλοι από τις πράξεις και από την διεθνή κοινότητα. Έχουμε υπομονή και θα περιμένουμε.
 aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου