ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Οι 10 τροφές που «αγαπά» το έντερό σας - Τι να τρώτε




Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το πεπτικό σύστημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία όσο και στη διάθεσή μας.

Το έντερο φιλοξενεί περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια που εργάζονται σκληρά για να μετατρέψουν την τροφή σε ορμόνες, ένζυμα, χημικές ουσίες και βιταμίνες, στοιχεία που επηρεάζουν το βάρος, την πέψη, τη διάθεση, ακόμη και τον βαθμό του πόνου. Παράλληλα, μας προστατεύουν από ξένους εισβολείς και παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού.
Οι έρευνες επιβεβαιώνουν την αμφίδρομη σχέσης της διατροφής και των βακτηρίων του εντέρου, καθώς το περιεχόμενο της διατροφής επηρεάζει τους τύπους των βακτηρίων του εντέρου. Δείτε 10 τροφές που ευνοούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων:
Γιαούρτι
Το φυσικό γιαούρτι παράγεται από τη ζύμωση του γάλακτος με τη χρήση ζωντανών βακτηρίων όπως οι γαλακτοβάκιλλοι, οι οποίοι αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπου. Τα βακτήρια αυτά μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, το οποίο πήζει το γάλα και του δίνει τη χαρακτηριστική γεύση του.
Κεφίρ
Αποτελεί επίσης προϊόν ζύμωσης αγελαδινού ή κατσικίσιου γάλακτος με την προσθήκη «σπόρων» κεφίρ. Αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β και είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα φιλικά προς το έντερο βακτήρια.
Τυρί
Το τυρί παρασκευάζεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που γίνεται το γιαούρτι: με την προσθήκη βακτηρίων για να πυκνώσει και να ξινίσει το γάλα πριν προστεθεί πυτιά ή γαλακτικό οξύ για να σχηματιστούν πήγματα τυριού, τα οποία στη συνέχεια θα ωριμάσουν και θα σχηματίσουν το τυρί. Τα βακτήρια απελευθερώνουν βουτυρικό οξύ, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες και κρατά υγιή τα τοιχώματα του εντέρου. Δεν περιέχουν όλα τα τυριά ζωντανά βακτήρια, καθώς εξολοθρεύονται κατά τη διαδικασία τήξης. Τα πιο πλούσια σε ζωντανά βακτήρια είναι η φέτα, το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, το ένταμ και το κότατζ.
Ελιές
Οι ελιές σε άλμη υφίστανται ζύμωση, που σε συνδυασμό με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιόλαδου και τους λακτοβάκιλλους, αποτελούν καλή τροφή για το έντερό σας.
Μίσο
Το μίσο είναι ένα είδος πάστας, το οποίο θυμίζει ταραμά στην υφή και τη γεύση και παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα.
Υπάρχουν διάφορα είδη μίσο, ανάλογα με τα υλικά που περιέχει και το χρόνο ζύμωσης. Λόγω των ενζύμων που προκαλούν τη ζύμωση, το μίσο βοηθά πολύ την πέψη, τονώνει και καθαρίζει το αίμα και δίνει πολύ ενέργεια στον οργανισμό, παρέχοντας ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες(ιδιαίτερα Β12), θεωρείται δε ότι συμβάλλει στην προστασία από τη ραδιενέργεια.
Ψωμί με προζύμι
Το ψωμί γίνεται με μαγιά που αντιδρά με τη γλουτένη για να αυξηθεί η ζύμη. Το ψωμί με προζύμι παρασκευάζεται προσθέτοντας ζύμη και βακτήρια στο αλεύρι. Η γλυκόζη στο ψωμί με προζύμι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπαστεί, με αποτέλεσμα να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Επίσης, εάν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, θα διαπιστώσετε ότι είναι καλύτερο για το πεπτικό σας από το συμβατικό ψωμί.
Καφές
Ο καφές ανεβάζει τη διάθεση και επεκτείνει τη ζωή, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, Αλτσχάιμερ, χολόλιθων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι όσοι πίνουν πολύ καφέ έχουν διαφορετικό μικροβίωμα εντέρου συγκριτικά με όσους δεν πίνουν.
Ο καφές περιέχει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που αυξάνουν τον αριθμό των καλών βακτηρίων στο έντερο. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση επιβλαβών βακτηρίων όπως το κλωστηρίδιο, που ευθύνεται για τη διάρροια.
Τσάι
Τόσο το πράσινο, όσο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Παρότι προέρχονται από το ίδιο φυτό, υφίστανται διαφορετική επεξεργασία, με αποτέλεσμα τα φλαβονοειδή του μαύρου τσαγιού να αλλοιώνονται.
Αντίθετα, το πράσινο παραμένει πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει διουρητικές ιδιότητες και προλαμβάνει την ανάπτυξη έλκους. Μειώνει τους όγκους και καταπολεμά την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του δέρματος.
Ρόφημα σοκολάτας
Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αποτελεί καλύτερη εναλλακτική από τη σοκολάτα γάλακτος, η οποία περιέχει πολλά λιπαρά και ζάχαρη. Φτιάξτε ρόφημα σοκολάτας με κακάο χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη.
Κόκκινο κρασί
Έρευνα Ολλανδών επιστημόνων έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τα επίπεδα των καλών βακτηρίων στο έντερό τους. Το κρασί είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, καθώς και σε πολυσακχαρίτες, που είναι καλά πρεβιοτικά. Τα κόκκινα κρασιά είναι πιο ευεργετικά από τα λευκά.
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου